Rådgivere er presset af nye krav fra byggepladserne
De næste tre til fem år bliver afgørende for fremtidens samarbejde, ifølge FRI
Men entreprenører oplever fortsat problemer med rådgivernes 3D-modeller, der alt for ofte ikke kan bruges direkte i produktionen.
Samtidigt skaber forskellige programmer og filformater forvirring.
Det har blandt andre entreprenørfirmaet Hansson & Knudsen fortalt i Licitationen og senest - på Foreningen af Rådgivende Ingeniørers (FRI) årsdag - fortalte repræsentanter for Züblin, kendt for udvidelsen af metroen, Axeltorv-byggeriet og Bryghusprojektet, hvordan langvarigt digitalt projekteringsarbejde fra rådgiversiden viste sig meget svært at arbejde videre med.
Næste år er afgørende
Henrik Garver, adm. direktør i FRI, kalder historien et wake-up call til rådgiverbranchen:
”Selv om digitalisering og øget 3D-samarbejde (såkaldt Bygnings Informations Modellering, red.) har været på dagsordenen længe, bliver de næste tre til fem år afgørende. Her skal der styr på de digitale værktøjer og modeller, hvor byg- og driftsherremodellerne vil spille en større rolle. Der er nemlig god grund til at tænke totaløkonomien bredt ind, hvilke nogle af vores medlemsvirksomheder er i fuld gang med, mens andre afventer, eftersom der også er tale om store investeringer. Der ligger meget udviklingsarbejde af modelsiden og integration af programmer”, siger Henrik Garver, som tilføjer, at FRI’s medlemmer med fordel i fællesskab kan se på, i hvilken retning man bør gå. Rådgivere sikrer bygbarhed
Henrik Garver understreger, at der stadig bør være forskel på forslagstillerne og de udførende.
Bygherre skal være forsigtig med ikke at skære rådgiverne af for tidligt, for så mister man indsigt i, hvad der kan lade sig gøre.
Men arbejdet går begge veje. De udførende skal inddrages tidligere i forløbet, og rådgivere skal i højere grad bygge modeller, der sikrer bygbarhed og som er lige til at udføre. Fordelen er, at man får afprøvet noget med bygherren i en digital virkelighed - frem for at de udførende kommer til at stå med problemerne.
Henrik Garver håber, at rådgiverne om fem år vil kunne sige, at man arbejder med 100 procent værdiskabelse for bygherre og projektet.