23948sdkhjf

Millioner går tabt på udbud

Kommuner burde betale for at få udarbejdet tilbud, lyder det fra Asfaltindustrien
At Munck Asfalt og Munck Forsyningsledninger har brugt knap en mio. kroner på at udarbejde et tilbud til Odense Kommune om belægninger og brolægning i Odense By i en periode på 15 år, hvorefter kommunen vælger at annullere udbuddet, er ifølge Asfaltindustrien og Danske Anlægsentreprenører uacceptabelt.

- Problemet, som er opstået her, er et helt generelt problem. Entreprenørvirksomhederne får ikke noget beløb for at regne på et udbud, og når mange kommuner vælger at aflyse eller at ændre udbuddene markant, så er der mange mio. kroner, der går tabt - og det er brandhamrende ærgerligt. Kommunerne burde betale et beløb til virksomhederne, når de udarbejder tilbud, siger direktør i Asfaltindustriten Anders Hundahl.

Konsortiet Munck Asfalt og Munck Forsyningsledninger var den eneste budgiver på kommunens udbud, som drejede sig om vejvedligeholdelse og brolægning for intet mindre end en halv mia. kroner. Konsortiet var prækvalificeret sammen med Arkil og NCC Roads. Arkil valgte at trække sig et stykke tid inden licitationen på grund af de store risici, der var forbundet med opgaven.

- Vi kunne ikke kvantificere risici. Det var helt umuligt at gøre dem op, og derfor var der ikke andet at gøre end at trække sig, siger adm. direktør, Jesper Arkil.

NCC Roads valgte kort før licitationen også at trække sig på grund af risiciene.

Skulle have lyttet

Asfaltindustrien er glad for, at Odense Kommune har forsøgt at tænke i nye baner, men ville ønske, at kommunen havde lyttet mere.

- Vi har meddelt kommunen både mundtligt og skriftligt, at det var en vovelig affære, og at der var for store usikkerhedsfaktorer involveret i udbuddet. Nu, når det så har vist sig ikke at kunne lade sig gøre, håber jeg, at andre kommuner - for eksempel kommunerne i Nordsjælland, der overvejer funktionsudbud - tager ved lære af eksemplet. Funktionsudbud egner sig ikke til centrum, men kun til landområder, siger Anders Hundahl.

Niels Nielsen, der er branchedirektør i Danske Anlægsentreprenører er enig med Anders Hundahl:

- Det er rigtig vigtigt, at Odense og andre kommuner bruger dette eksempel i fremtiden. Der er gode muligheder med funktionsudbud, men de skal bruges rigtigt.

Niels Nielsen synes, at det er ærgerligt, at Odense Kommune har måttet aflyse på et så sent tidspunkt.

- Der er ingen tvivl om, at man som kommune skal lave sit forarbejde godt nok, så man undgår at aflyse så sent i forløbet, siger han og fortsætter:

- Hvis forabejdet ikke har været godt nok, så har budgiverne ikke en chance, uanset hvor godt de laver deres arbejde.

Ikke nok for pengene

Grunden til, at Odense Kommune ikke valgte at gå videre med Munck Asfalt og Munck Forsyningsledningers tilbud er ifølge projektleder og konstitueret kontorchef i Odense Kommunes By- og Kulturforvaltning, Poul-Ivan Ikkala Andersen, at kommunen ikke ville få den værdi for pengene, den havde forventet:

- Vores samlede vurdering var, at vi ville få for få fulddækkende asfaltslidlag og for få fornyelser af brolagte arealer som for eksempel fortove. Basisvedligeholdelsen i tilbuddet var derimod god - næsten for god i forhold til det, vi havde behov for.

Poul-Ivan Ikkala Andersen fortæller, at tilbuddet var tæt på at opfylde kommunens ønsker, men at det krævede justeringer, der ikke var mulige at gennemføre.

- Der var potentielt to muligheder for, at kontrakten kunne blive til noget. Enten skulle entreprenøren inkludere mere belægning og brolægning i tilbuddet, eller også skulle kommunen tilføre projektet flere penge. Det har ingen af parterne valgt at gøre, da kommunen ikke har mulighed for at bruge penge på det inden for budgetrammen, og da entreprenøren ikke mente, det kunne lade sig gøre og fortsat have sorte tal på bundlinjen, siger han.

Udbud er ikke dødsdømt

Til kritikken om, at funktionsudbud ikke er egnet til større byer, siger Poul-Ivan Ikkala Andersen:

- Det er som at sammenligne pærer og bananer. Der er jo ikke tale om et traditionelt funktionsudbud, men en ny udbudsform med fleksible elementer. Selv om udbuddet nu er annulleret, tror jeg ikke, at den nye udbudsform er dødsdømt. Jeg håber på, at branchen modnes og bliver mere tryg ved udbudsformen.

Selv om Odense Kommune har brugt mange ressourcer på udbuddet, føler kommunen ikke, at det er spildt arbejde:

- Det er lærepenge, som man må betale, når man er “first movers" på en ny udbudsform. Vi har lært meget af det, og det har styrket vores planlægning af drift, siger Poul-Ivan Ikkala Andersen.

Han afviser ikke, at Odense Kommune vil benytte sig af udbudsformen engang i fremtiden, men påpeger, at det er en politisk beslutning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078