Konstruktører pænt gennem byggekrisen
Andel af konstruktører i byggeriet er fastholdt under krisen
Udviklingen dokumenteres af data fra Danmarks Statistik fra november 2011 sammenholdt med tilsvarende data fra 2008. I perioden er antallet af beskæftigede konstruktører steget med godt seks procent til 8.880 personer.
- Vi havde selv en forventning om, at en større andel af vores medlemmer netop på grund af byggekrisen var beskæftiget inden for andre brancher som ikke mindst ejendomsdrift og i byggevareproduktionen. Det er områder, der er i vækst for konstruktører, men det generelle billede er fortsat, at godt halvdelen af alle konstruktører er bekæftigede i byggebranchen enten hos arkitekter, ingeniører eller hos de udførende. Det tolker vi sådan, at konstruktørerne trods alt er kommet nogenlunde igennem byggekrisen, siger Kim Benzon Knudsen, sekretariatsleder i Konstruktørforeningen.
Styrker produktivitet
Forklaringen skal søges i, mener han, at konstruktørerne styrker produktiviteten, hvilket der er behov for i et presset marked.
- Når konstruktørerne er attraktive skyldes det, at de med kombinationen af solid byggeteknisk indsigt og forståelse for hele hele processen er med til at binde byggeriets forskellige grupperinger sammen. Vi ved at faseskift og overgange giver anledning til fejl og produktivitetstab. Derfor er bygningskonstruktørernes evne til at fungere som bindeled et værdifuldt bidrag til den samlede produktivitet i byggeriet, siger Kim Benzon Knudsen.
Uddannelse i fremgang
Konstruktøruddannelsen oplever fremgang, og der er tilsyneladende et marked for dem. Beskæftigelsen er relativt god trods krisen, og den gennemsnitlige ledighed det seneste år har ligget lige i underkanten af otte procent.
Konstruktørforeningen forventer, at udviklingen fortsætter og at der vil ske fortsat vækst i antallet af konstruktører, som er ansat hos de rådgivende ingeniørvirksomheder.
Konstruktørforeningens formand Gert Johansen mener således, at konstruktører kan være med til at hindre den ingeniørmangel, som frygtes i fremtiden.
- Virksomhederne skal blive bedre til at tænke i andre faggrupper. Ofte kan de lige så godt ansætte en bygningskonstruktør. Vi oplever da også, at ingeniørvirksomheder og driftsherrer henvender sig til Konstruktørforeningen for at få hjælp til at finde en medarbejder, fortæller Gert Johansen.
Nuanceret billede
Undersøgelsen af hvor konstruktørerne er beskæftiget viser ifølge Konstruktørforeningen, at billedet af beskæftigelsesmuligheder er meget nuanceret.
- Det bekræfter os i, at uddannelsen er bredt anerkendt og godt skruet sammen, og at de nyudlærte konstruktører kan bruges mange steder og altså ikke kun i byggeriet, som måske er den almindelige antagelse, siger Kim Benzon Knudsen.
30 procent af konstruktørerne varetager i øvrigt ledelsesopgaver.