23948sdkhjf

Kommunale millioner på det grønne område

Forestående valgkamp og stramme budgetter øger interessen for udbud i kommunerne. Flere kommuner står på spring og mange har allerede overladt driften af vej- og parkområdet til private aktører
Slunkne pengekasser og udsigten til at spare betydelige millionbeløb i de kommunale kasser får stadig flere kommuner til at overlade driften af de kommunale veje og parker til private aktører. Alene inden for det seneste års tid har store kommuner som både Favrskov, Frederikssund og Svendborg valgt at overlade hele den kommunale drift og vedligeholdelse af vej- og parkområdet til en privat virksomhed.

Og flere er på vej. Viborg Kommune er i fuld gang med et udbud der sandsynligvis bliver det hidtil største på det grønne område og Solrød Kommune har netop annonceret, at de også er på vej.

Norddjurs og Kalundborg

Derudover erfarer Licitationen, at kommuner som Norddjurs og Kalundborg m.fl. også går med overvejelser om at lade det kommunale vej- og parkområde udføre af private virksomheder. Ikke mindst på grund af udsigten til at opnå en økonomisk gevinst på 15-20 pct. i forhold til de tidligere budgetter.

- Nogle kommuner har selvfølgelig en dagsorden med fokus på at spare penge, men samtidig har byrådene fokus på, at et udbud ikke må betyde ringere service til borgerne. Det er kommunalt valgår og det handler i høj grad om at sikre mere velfærd for de samme penge, eller den samme velfærd for færre penge, siger forretningsudvikler Thomas B. Randrup fra HedeDanmark a/s,

Øger konkurrencen

Både Favrskov, Svendborg og Frederikssund har i alle tilfælde opnået tocifrede millionbesparelser på drift og vedligeholdelse af de kommunale veje og parker, hvilket da heller ikke er gået ubemærket hen i andre kommuner. Kommunalvalget i november og udsigten til kamp om de lokale pladser i byrådene ventes yderligere at forstærke udviklingen. Flere borgerlige partier ventes bl.a. at gøre konkurrenceudsættelse på det grønne område til at varmt emne i valgkampen.

Fingrene væk

En undersøgelse foretaget af Megafon for HedeDanmark for under et år siden viste således, at vej- og parkområdet er det kommunale serviceområde, som de fleste danskere vil foretrække bliver udsat for konkurrence. Omvendt skal politikerne holde sig fra de områder, hvor kommunerne traditionelt har beskæftiget de såkaldte varme hænder; eksempelvis daginstitutioner, folkeskoler og ældrepleje.

Omvendt kan lokale interesser og usikkerhed om betydning for det lokale erhvervsliv og lokale arbejdspladser, samt fleksibilitet i løsningen af konkrete opgaver bremse for udviklingen.

- Det er en naturlig bekymring, men det er ikke vores erfaring fra de områder, hvor vi nu løser opgaver for kommunerne. Moderne samarbejdsformer kan sagtens sikre en høj grad ad fleksibilitet, og når vi overtager kommunale opgaver, så bruger vi i høj grad lokale entreprenører. Vores mål er via faglighed og fokusering at udvikle sammen med kommunen, og ikke afvikle, siger, siger Thomas B. Randrup fra HedeDanmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078