23948sdkhjf

Lockout kan gå ud over AMU-aktivitet

Det kræver politisk vilje, hvis landets AMU-centre skal kompenseres for lockoutens milliontab
Landets fem AMU-centre vil tabe sted mellem 30 og 40 mio. kroner på de fire ugers lockout. Kun en beskeden del forventes at kunne hentes i løbet af året. AMU-centrene kræver derfor økonomisk kompensation fra staten for tabene. I modsat fald bliver det nødvendigt med drastiske nedskæringer, som kan komme til at gå ud over kvaliteten i skolernes tilbud.

AMU-centrene afleverede budskabet på et møde i Ministeriet for Børn og Undervisning onsdag.

Det er nu op til en politisk afgørelse, om de i forvejen hårdt pressede AMU-centre skal have hjælp.

- Vi har fået tilbudt mulighed for at få et nødlån til at klare dagen og vejen. Der er imidlertid ikke lovhjemmel til at give os kompensation for vores tab. Det skal ske enten i form af et aktstykke til Finansudvalget eller ved en ekstraordinær bevilling på næste års finanslov. Det er med andre ord op til politikerne, hvor meget de vil hjælpe os, siger Torben Pedersen, direktør for AMU-Center Vest i Esbjerg, der detog i mødet i ministeriet.

Han betegner situationen som alvorlig, fordi skolerne kun i begrænset omfang vil være i stand til at indhente de tabte kurser.

- Bliver vi ikke kompenseret, bliver det nødvendigt at skære. Vi bliver nødt til at kigge på vores lønkonti, og derfor kan afskedigelser ikke udelukkes. Samtidig bliver der mindre til fremtidige investeringer. Et lån kan blive nødvendigt, men det skal jo betales tilbage, og det vil indsnævre vores handlefrihed, siger Torben Pedersen.

Han oplyser, at skolen i den første uge efter lockouten ikke er nået op i fulde omdrejninger endnu.

Rimeligt krav

Danske Erhvervsskoler, der er interesseorganisation også for AMU-centrene, betegner kravet om kompensation for rimeligt.

- Det er svært at beregne tabet, fordi noget kan indhentes, men meget kan ikke. For eksempel er der nu kommet gang i byggeriet med både forår og vækstpakke, og byggefirmaerne sender ikke deres folk på kursus nu, med mindre det er strengt påkrævet. Under alle omstændigheder er AMU-centrene påført stor skade, og de har været uden skyld og uden mulighed for at tage deres forholdsregler, siger Lars Kunov, der er direktør i Danske Erhvervsskoler.

Staten har sparet

Han betegner de fem AMU-centres samlede tab på 30-40 mio. kroner som “konservativt". Omkring halvdelen er det direkte tab som følge af de fire ugers lockout, mens resten er skønnet tab af kunder i den resterende del af året som følge af, at en række kunder har fundet andre kursusudbydere.

Staten i form af både Beskæftigelsesministeriet og Ministeriet for Børn og Undervisning har sparet et stort millionbeløb på grund af de fire ugers aflyste kurser for såvel ledige som personer i beskæftigelse.

- Der er tale om store beløb i undervisningstaxameterbetaling, som ikke er udbetalt. Vi beder om mindre end halvdelen af hvad staten har sparet, siger Lars Kunov.

Det lykkedes ikke torsdag at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094