23948sdkhjf

Bæredygtighed kan blive virkeligheden

Ny hvidbog bygger videre på 26 år gamle bæredygtighedsprincipper under FN. Og bogen kan nu hjælpe med at føre principperne ud i livet
Bygherreforeningen har i samarbejde med Viegand Maagøe, InnoBYG og Grundejernes Investeringsfond udgivet en hvidbog om bæredygtighed i byggeriet, med undertitlen “et overblik over eksisterende viden og nye initiativer 2013".

Den beskriver ‘state of the art’ i relation til byggeri – nybyggeri såvel som renovering.

Hvidbogen giver en generel introduktion til emnet og de parametre, som spiller en rolle, når der skal planlægges, bygges og renoveres samt driftes byggeri.

Bogen beskriver også forskellige certificeringsordninger, og sætter disse ind i den proces- og beslutningsmæssig ramme.

- Målet er at reducere CO14-udledningen fra fossile brændsler og skabe balance mellem fremtidens energiforsyning og energiforbruget til opvarmning af bygninger. Der er stadig store udfordringer på dette felt, men bygge- og ejendomssektoren begynder at få øjnene op for, at energiforbruget kun er ét af flere væsentlige indsatsområder, når bygningsmassen skal fremtidssikres, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.

Berømt FN-rapport

Han skriver desuden i sit forord til Hvidbogen, at der er en stigende erkendelse af, at byggeriet skal være mere bæredygtigt, både når det gælder processer, materialer og anvendelse, men også værdiansættelse, økonomi og finansiering af byggeri. Uden et nyt og bredere perspektiv vil byggeriet fortsætte med at belaste klodens klima, råstofforekomster, menneskers sundhed og de økonomiske ressourcer.

- Det er naturligt at bygge videre på Brundtlandrapporten (berømt FN-rapport fra 1987, opkaldt efter den daværende norske statsminister Gro Harlem Brundtland, red.), når forudsætningerne for at skabe et mere bæredygtigt byggeri skal fastlægges. Det er fundamentet for hvidbogen, som er skabt ud fra et ønske om at skabe et fælles begrebsapparat og sprog – for parterne i den danske byggesektor, siger Henrik Bang.

Han tilføjer:

- At arbejde med bæredygtighed i byggeriet kræver indsigt og forståelse, som meget gerne må være fælles for de involverede, uanset hvor i processen man befinder sig. At drive udviklingen er ikke nogen nem opgave, og vil primært skulle løftes af de professionelle aktører i byggeriet. De professionelle bygherrer, rådgivere, udførende, leverandører og finansieringsinstitutter må gå forrest med at udvise ansvarlighed, siger han.

Henrik Bang har desuden forleden i forbindelse med den store renoveringsindsats, Danmark står over for, sagt:

- Måske har vi ikke et tilstrækkeligt beredskab i kvalificeret mandskab og velegnede metoder til at håndtere så stort et volumen. Det vil betyde, at vi ikke får bygget de gode og billige løsninger, som der er brug for, herunder at mulighederne for energirenovering ikke bliver udnyttet. Derfor gælder det om at få rykket i de her år, fordi det er billigst og mest realistisk at energirenovere, når man nu alligevel renoverer facaderne og skifter taget ud. Ellers kan der gå 50 år før muligheden kommer igen, mener Henrik Bang.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078