23948sdkhjf

Murersektionsformand: Der er brug for optimisme i hele samfundet

Murersektionens formand er skuffet over, at regeringen ikke gik efter den svenske model for en boligjobordning. Han mener, at fradrag på 15.000 kroner er for lidt, hvis man vil begrænse det sorte arbejde
Dansk Byggeris Murersektion holdt sidste uge sin generalforsamling på Munkebjerg Hotel ved Vejle.

Murersektionens formand, Henning Østergaard Jørgensen bød velkommen, og i sin beretning kunne han gøre status over det forgangne år, hvor han kunne konstatere, at Murersektionen har 1.610 medlemsvirksomheder, et minus på 54 i forhold til året før. Samtidig konstaterede Henning Østergaard Jørgensen, at en stor del af tilbagegangen skyldes konkurser i branchen.

Formanden pegede videre på, at Dansk Byggeri forventer, at regeringens vækstplan medfører en stigning i beskæftigelsen for bygge-anlægsbranchen på 4.400 i år og 6.300 næste år. Samtidig stiger beskæftigelsen i de erhverv, der leverer varer og tjenester til branchen med 1.500 personer i år og 2.700 næste år.

Snydere får bøder

Omkring BYG Garanti noterede formanden, at 75 procent af de private bygningsejere kender til garantiordningen, men samtidig at der løbende må føres sager mod virksomheder, der misbruger BYG Garanti-logoet.

- Det resulterer ofte i, at virksomheder, der ikke er medlemmer af Dansk Byggeri, får bøder på op til 50.000 kroner, fortalte Henning Østergaard Jørgensen.

Der har været 605 klagesager i Byggeriets Ankenævn, svarende til en stigning på cirka fem procent. Af disse klager var de 183 over murerarbejde. Cirka halvdelen af sagerne afvises dog som "uegnede til at blive behandlet i ankenævnet på grund af blandt andet bevisforholdene.

Udfordringer

- Vi står over for mange udfordringer, først og fremmest at frafaldet af medlemmer begrænses, og at vi dermed ikke ser så mange konkurser. Og så er der problemet med de præimprægnerede mursten. Det kan være selvforskyldte problemer i form af manglende afdækning, og det kan vi løse ved at gøre mere opmærksom på det. Der er også problemer med mørtel og sugningen på stenene. Det er svært at sige, om der er ændret på kvaliteten af stenene, men der er stor forskel på de mørtler, vi bruger i dag, og dem vi brugte tidligere. De nuværende mørtler er meget stærkere, og jeg vil ikke gøre mig klog på, om de ikke er tilpasset stenene. Det har vi de vise hoveders ord for, at de er. Men det virker som om, vores murværk tidligere holdt bedre, end det kan i dag. Men det undersøger vi, sagde formanden til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Temadag

Murersektionen holder sammen med Strøjer Tegl en temadag for det murede byggeri i midten af april, hvor emner som mursten, afdækning af samme, overliggere, imprægnering, mørtler, isolering og efteruddannelse hører til på dagsordenen.

Det første arrangement finder sted i Nordsjælland, og bliver det en succes, planlægges flere møder rundt om i landet.

Østarbejdere

Også spørgsmålet om den primært østeuropæiske arbejdskraft var med i formandens beretning. Han slog fast, at den udenlandske arbejdskraft er kommet for at blive.

- De er hjerteligt velkomne, men de skal arbejde på fair vilkår. Så er der ingen problemer. Vi er ikke interesserede i mestre, der betaler 30-40 kroner i timen. Samtidig skal vi selv tage ansvar og uddanne det nødvendige antal lærlinge. Der er stor afgang fra murerfaget på grund af alder, og sørger vi ikke samtidig for at uddanne nye murere, skaber vi et hul. Der er kun én vej – selv om det er hårde tider, så kom i gang med at uddanne de unge, forklarede Henning Østergaard Jørgensen.

Boligjob

Formanden forventer i øvrigt, at regeringens vækstpakke skaber en del job i byggebranchen, men han er skuffet over, at regeringen ikke gik efter den svenske model.

- De 15.000 kroner er for lidt. Hvis vi skal begrænse det sorte arbejde, skulle fradraget have været noget højere. Vi har dog allerede fået god respons på BoligJobordningen, og mange private er begyndt at ringe for at sætte noget i gang. Men vi kan ikke leve af det. Der er brug for mere optimisme i hele samfundet, slutter Henning Østergaard Jørgensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094