23948sdkhjf

Nu høster de der ikke faldt af

Entreprenørformanden hos Danske Maskinstationer og Entreprenører noterer fremgang på flere fronter
- Hos Danske Maskinstationer og Entreprenører har vi haft en tilgang på over 100 medlemmer inden for de seneste tre år. På trods af krisen, og at nogle er faldet af i svinget. Og 75 procent af de nye er entreprenører. For branchen er det stadig op ad bakke. Man skal være skarp, professionel og dygtig. Men priserne er lidt stigende, og jeg tror, at de, der klarede krisen, begynder at høste nu.

Der er vind i flagene på Røddinglundvej ved Vildbjerg i det midtvestjyske. De blafrer lystigt. Og der er også vind i sejlene hos virksomheden med det liggende "S"-logo på flagene. Det er ikke højsæson for Entreprenørfirmaet Sejer Pedersen A/S. Men der er heller ikke stilstand. Nyt kultur- og idrætscenter i Svendborg, nybyggeri af 134 lejligheder i Vejle, byggeri for Århus Kommune, fem vindmølleprojekter i lokalområdet, byggeri for et revisionsfirma i Herning og 8.000 kvm hal for Siemens i Aalborg holder udmærket sving i mandskab og maskinpark.

Det er slet ikke så ringe, konstaterer Sejer Pedersen.

Mange nye

Hverken for hans egen virksomhed eller for sidste del af Danske Maskinstationer og Entreprenører - entreprenørerne. Han er formand for brancheorganisationens Entreprenørudvalg.

- Det går rigtig godt for entreprenørerne. Vi får mange nye medlemmer, simpelthen fordi vi er gode, erklærer formanden uden nogen form for overdreven jysk beskedenhed. Men med mange venlige tanker til mandskabet i Danske Maskinstationer og Entreprenørers hovedkvarter i Vejle.

- Mange af de nye medlemmer er kommet til som følge af, at vi har dannet vores kloaksektion, vores nedrivningssektion, og på grund af vores kvalitetskontrol. Hele organisationen i Vejle fungerer meget professionelt, og jeg er slet ikke i tvivl om, at specielt Entreprenørsektionen vil rykke meget fremover, siger Sejer Pedersen.

Foreningen har allerede en certificeringsordning for tv-inspektion af kloakker, og der arbejdes på også at lave en certificering for nedbrydningsdelen.

En kæphest

- Det er fem år siden, vi fik entreprenørerne med i brancheforeningens navn. Tidligere hed den kun Danske Maskinstationer. Det var noget af en kæphest for mig, at vi fik tilføjet "og Entreprenører". Når man siger "maskinstation", lugter det jo lidt af gylle og halmballer. Vi ønskede at sende et signal om, at vi også står for meget andet. Nemlig entreprenørarbejde. Derfor blev vi til DM&E, forklarer Sejer Pedersen.

De mange nye entreprenørmedlemmer er stort set alle eksisterende virksomheder, der nu finder vej til DM&E.

- En del er simpelthen vokset og har fået behov for at være medlem af en brancheorganisation. Foruden vores egen fagkonsulent, Søren Christensen, har vi både vores egen edb-afdeling Agromat Data, kvalitetskontrol, forsikringsservice og såmænd også en advokat i huset, fortæller entreprenørformanden.

Skift til entreprenør

Entreprenørfirmaet Sejer Pedersen A/S er gået præcis samme vej som ganske mange af kollegerne i Danske Maskinstationer & Entreprenører. Nemlig fra landbrugsmaskinstation til entreprenørvirksomhed. Rundt regnet en fjerdedel af de 630 medlemmer arbejder udelukkende med landbrug, en anden fjerdedel er rene entreprenørvirksomheder, og halvdelen af skaren er til både-og.

- Jeg startede i 1984 som 21-årig med min fars traktor og en marksprøjte til 12.000 kroner, som jeg selv købte. Siden kom mere til, og det gik stille og roligt den rigtige vej. I cirka 20 år handlede det om halm og gylle, indtil jeg også tog entreprenørarbejde med for bedre at kunne udnytte ressourcerne, siger Sejer Pedersen.

Det var omkring år 2000, der kom en rendegraver og en gravemaskine med i spillet. Hen ad vejen blev virksomheden baseret på halvt landbrug og halvt entreprenørarbejde, indtil Sejer Pedersen i 2005 solgte landbrugsmaskinstationen til den lokale kollega Erling Kjærs Maskinstation.

Faste partnere

- Det kunne ikke fungere professionelt med både at køre halm og lægge rør. Jeg måtte simpelthen vælge, og fra 2005 har vi så helt og holdent været entreprenørfirma. Det gik den rigtige vej. Jeg fik nogle gode projektledere, der kan styre pladserne, og i dag har vi en håndfuld byggefirmaer som faste samarbejdspartnere, som vi følger på projekter rundt om i hele landet, forklarer Sejer Pedersen.

Vildbjerg-firmaet har i øjeblikket godt 30 mand på lønningslisten, men benytter sig tillige i vidt omfang af underentreprenører. Når der skal bruges folk til brolægning eller gartnerarbejde, henter Sejer Pedersen dem udefra. Det samme gælder vognmandskørsel. Til gengæld er største medlem af den store maskinpark en 50 tons mobilknuser på larvebånd, og Sejer Pedersen A/S har egen godkendt miljø- og modtageplads. Et hold medarbejdere arbejder fast med nedbrydningsopgaver.

Ånden holdes i hævd

- Selv om vi er skiftet fra landbrug til entreprenør, så holder vi nogle af de gode traditioner fra tidligere i hævd. Maskinstationsånden med at starte tidligt og køre til sent, hvis der er behov for det, er populær hos mange af vore kunder. Så den eksisterer stadig her på Røddinglundvej. Halvdelen af folkene starter ude på byggepladserne klokken seks morgen. Jeg er også selv altid på kontoret klokken seks, fortæller Sejer Pedersen.

Nu har han heller ikke så langt til arbejde. Virksomheden har aldrig flyttet sig geografisk. Den har hjemme på ejendommen, der er Sejer Pedersens fødehjem.

- Vi har bygget ny administrationsbygning, værksted og klargøringshal. Og vi sørger for at holde materiellet up-to-date. Men på et enkelt punkt er vi nok lidt gammeldags. Vi har ingen leasingaftaler, og vi har ikke en eneste servicekontrakt. Vores egen servicevogn og mekaniker kører rundt og servicerer de omkring 50 maskiner. Til gengæld er vi en velkonsolideret virksomhed, siger Sejer Pedersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11