23948sdkhjf

Metro-entreprenør må ikke ansætte lærlinge

Copenhagen Metro Team opfylder ikke betingelserne for at ansætte lærlinge
Det københavnske metrobyggeris hovedentreprenør, det italienske konsortium Copenhagen Metro Team (CMT), får ikke lov til at ansætte lærlinge.

Det har det lokale uddannelsesudvalg for struktøruddannelsen i København bestemt.

Metroselskabet og dets ejere havde ellers sat deres lid til, at der kunne skaffes praktikpladser på Cityringen ved en konstruktion, hvor CMT ansætter lærlinge og derefter udlåner dem til de udførende underentreprenører.

Metroselskabet er kommet under voldsomt pres, fordi det store offentlige projekt indtil videre kun har givet beskæftigelse til to lærlinge.

Uddannelsesudvalget, der godkender nye uddannelsessteder, kan imidlertid ikke godkende den foreslåede konstruktion.

Det overordnede fællesudvalg for struktøruddannelsen godkendte i sidste uge CMT til at have otte bygningsstruktørlærlinge under visse forudsætninger. Disse forudsætninger kan CMT ikke opfylde.

- Forudsætningen for at blive godkendt som uddannelsessted er, at der er personer, der har baggrund og kvalifikationer til at kunne instruere lærlingene i arbejdets udførelse og i forhold omkring sikkerhed. Problemet er, at CMT ikke selv har produktion og ikke har personale med den baggrund, siger Lasse Bentsen, der er næstformand i uddannelsesudvalget.

Hensyn til lærlingen

Han er samtidig også uddannelseschef i E. & Pihl & Søn A/S, der benytter modellen med udlån af lærlinge til den polske virksomhed Budomex i forbindelse med arbejdet på Nordhavnsvej-tunnelen.

- Forskellen er, at vi på Nordhavnsvej har en formand, der er fast på arbejdspladsen, og som har kvalifikationer og baggrund for at følge lærlingenes uddannelse og sikre, at tingene er i orden. Vi kan, om fornødent, tage lærlingene “hjem" og beskæftigede dem hos os selv i Pihl. Den mulighed har CMT ikke, når de ikke selv er udførende, siger Lasse Bentsen om baggrunden for afslaget.

Formanden for det lokale uddannelsesudvalg, faglig sekretær i BJMF Jesper Weihe, deltog på grund af ferie ikke i behandlingen af sagen. Men han er helt enig i konklusionen.

- Det handler om hensynet til lærlingen. Vi skal have sikkerhed for kvaliteten i uddannelsen, og det kræver, at dem, der skal give instruktion, ved hvad det handler om og har en faglig baggrund. Det kan man ikke blot sætte en kontordame til, siger Jesper Weihe.

Alle taget i ed

Det faglige fællesudvalgs overordnede godkendelse af CMT betyder, at CMT på Børne- og Undervisningsministeriets særlige praktikpladshjemmeside - praktikpladsen.dk står opført som godkendt til otte praktikpladser som bygningsstruktør.

Det kan Jesper Juul Sørensen, der er næstformand i fællesudvalget, ikke se noget mærkeligt i.

- CMT er godkendt under nogle forudsætninger. Enten har CMT egenproduktion og beskæftiger selv lærlingene, eller også indgår CMT en aftale med sine underentreprenører om udlån. Hvis disse forudsætninger ikke opfyldes, kan CMT ikke ansætte lærlinge, og så kan det vise sig, at de otte praktikpladser ikke er noget værd, siger han.

Jesper Juul Sørensen understreger, at ansvaret for kvaliteten i uddannelsen, oplæring og sikkerhed ikke nødvendigvis skal ligge hos CMT. Det kan også ligge hos en underentreprenør, hvis der er indgået en aftale om det.

CMT’s HR-chef Ole Munck ønsker ikke at kommentere forholdet.

HR-chef i Metroselskabet Peter Knudsen siger, at han har fået oplyst fra Byggeriets Uddannelser, at alle parter er taget i ed.

- Så vi forventer, at de otte lærepladser, som er opslået på praktikpladsen.dk, vil blive besat, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095