Stilladsarbejder dræbt ved fald
Erfaren stilladsarbejder trådte gennem trapezplade og styrtede 10-12 meter
Den 32-årige trådte gennem nogle trapezplader på taget og styrtede 10-12 meter ned fra et tag,
Stilladsarbejderen var ved at skovle sne fra taget, inden han skulle have været i gang med at nedtage et stillads. Han arbejdede uden faldsikring. Det var angiveligt planlagt, at han skulle have været hægtet på med sikkerhedsline i en byggekran, men at han valgte at fjerne sneen forinden.
Arbejdstilsynet var stadig onsdag eftermiddag i gang med undersøgelserne.
- Når der kunne ske en så fatal ulykke, så tyder alt på, at arbejdet ikke har været planlagt og udført sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Vi ved, at der er tale om en erfaren stilladsarbejder, der var bekendt med den slags arbejde, men vi har endnu ingen bekræftelse af, hvilken instruktion han har fået til det pågældende arbejde, siger tilsynschef Karsten Bach Christensen, Arbejdstilsynet.
Der er tale om en erfaren dansk stilladsarbejder, der har gennemgået branchens to-årige uddannelse. Han var ansat i et organiseret dansk stilladsfirma.
Dialogmøder
Der er tale om årets første dødsulykke i bygge- og anlægsbranchen. Den skete samme dag, som Arbejdstilsynet gennemførte årets første landsdækkende sikkerhedskontrol på danske byggepladser.
Kontrollen var samtidig indledning på en ny proces, der vil indebære flere besøg på udvalgte byggepladser efter byggepladsaktionerne, hvis sikkerheden fortsat ikke er i orden.
En anden nyhed er dialogmøder, som Arbejdstilsynet vil holde med udvalgte bygherrer, der har problemer med sikkerheden. Målet er, at bygherrerne får en forståelse for, hvor vigtigt det er, at de engagerer sig aktivt i at forebygge ulykker både ved projekteringen og under byggeprocessen.
- På dialogmøderne kommer vi til at sidde ansigt til ansigt med bygherrerne og snakke om, hvordan de kan forebygge ulykkerne, siger tilsynschef Gitte Møller Jensen.
- Det vil få en helt anden effekt, end at de blot får nogle reaktioner i et brev fra Arbejdstilsynet. Så det forum skal vi udnytte til at sætte spot på, at en sikrere byggeplads også kan give bygherren gevinst på bundlinjen, siger hun.
Pladser i kort snor
Gitte Møller Jensen oplyser, at Arbejdstilsynet vil holde de farligste byggepladser i kort snor og gennemføre flere byggepladsaktioner i 2013 og flere tilsyn på udvalgte byggepladser gennem en periode over flere måneder.
Arbejdstilsynet besøgte ved kontrolaktionen 118 byggepladser over hele landet og gav 150 strakspåbud og forbud. På 52 pladser var alt i orden.