23948sdkhjf

Med et fundament lavet af beton

Vestjysk maskinstation sagde farvel til landbrugsarbejdet på grund af succes
Oprindelig byggede Østermark Maskinstation på at arbejde for landbruget. Siden kom virksomheden til at bygge for landbruget. Og så droppede den landbruget og blev til Østermark Entreprenørforretning, fordi det gik mere end godt. Så i dag hviler firmaet på et solidt fundament – af beton.

Lyder det mærkeligt? Det er det måske også, erkender John Henriksen.

- Det gik rigtig godt. Det gik vel for godt. Vi havde altid travlt. Hvis det ikke var med landbrugs-opgaver, så var det med entreprenørarbejde. Jeg tror, at mange maskinstationer har oplevet det samme som os og simpelthen er brændt ud, fordi de ville for meget, siger John Henriksen.

Han er anden generation i den vestjyske virksomhed i Asp ved Struer og medindehaver af Østermark Entreprenørforretning A/S. I 1995 afsluttede han generationsskiftet med sin far, Ejnar Henriksen, som lagde grunden til firmaet i 1977. John Henriksen tog helt over sammen med sin kone, Dorrit. Og der var fuld fart på aktiviteterne på Østermark. De gammelkendte maskinstations-aktiviteter kørte for fuld skrue, samtidig med at der for alvor var kommet gang i Østermark Entreprenørforretning, som blev et selvstændigt selskab i år 2000.

Der skulle vælges

Den nye entreprenørforretning kom rigtig fint fra start med fundamenter til otte vindmøller. I 2002 blev det så farvel til maskinstationsarbejdet for landbruget. Begge ægtefæller blev ramt af sygdom samtidig, og de var simpelthen nødt til at sadle om.

- Vi besluttede at satse på entreprenørarbejdet og solgte alle landbrugsmaskinerne. Vi beholdt alle medarbejderne, fordi vi var sikre på, at vi nok skulle få rigeligt med arbejde. Der var jo fuld gang i vindmøllerne i slutningen af 1990’erne, hvor vi lavede fundamenter og veje til omkring 80 møller. Samtidig gik vi så ned på fem dages arbejdsuge, forklarer John Henriksen.

Fem år senere blev kortene igen blandet på Østermark. Entreprenørforretningen havde masser at se til, blandt andet med meget byggeri for landbruget. Og virksomheden byggede i bogstavelig forstand videre på det solide fundament, der var lagt allerede i starten af 1980’erne. Et fundament af beton – in situ-støbt, forstås.

Køre møg og støbe

- Entreprenørarbejdet startede i sin tid med, at vi ønskede at udnytte ressourcerne bedst muligt. Så ved siden af maskinstationens arbejde for landbruget, støbte vi bunde til gylletanke, møddingspladser og ajlebeholdere. I 1982 lavede vi det første egentlige byggeri, da vi lavede en møddingsplads med mur omkring. Når vi havde kørt møg for landmændene, var det jo nemt også at sælge betonarbejde til dem. Vi lavede rigtig mange møddingspladser fra 1980 til 1990. Det var nemt, og vi havde aldrig spildtid, konstaterer John Henriksen.

- I 2007 talte en af vore medarbejdere om, at han overvejede at starte for sig selv. Det førte til, at min bror, Jens Erik Henriksen, og to medarbejdere gik ind i aktieselskabet som medejere. Vi havde en rigtig god revisor, og et halvt år senere kom han så også med i ejerkredsen. Så i dag er vi fem, der hver har 20 procent, forklarer John Henriksen.

Femkløveret nåede lige præcis at få den nye konstruktion på plads, da både Asp og resten af verden blev ramt af krise.

- Vi dumpede fra en omsætning på 80 millioner til 27 millioner. Og så begik vi den fejl at beholde alle medarbejdere for længe. Vi var sikre på, at der nok skulle komme gang i tingene igen, fordi vi havde masser af arbejde i bogen, da krisen satte ind. Senere lærte både vi og medarbejderne noget andet, erkender John Henriksen.

Mink og entreprenører

I 2009 fik nationen en ny lov om dyrevelfærd. Den gav blandt andet mere plads i burene til minkene. Og bedre dyrevelfærd skulle hurtigt vise sig også at blive til bedre entreprenør-velfærd.

- De nye regler fik os simpelthen i gang igen. Vi har ikke lavet meget landbrugsbyggeri siden krisen, men til gengæld har vi lavet masser af minkhaller. Hen ad vejen har vi så også fået rigtig godt gang i stålmontage. Vi kan godt selv være med som totalentreprenør fra jordarbejde til nøglefærdig aflevering. Men vi arbejder meget som underentreprenør for andre byggefirmaer, fortæller John Henriksen.

- Når andre løber med en totalentreprise, er det trods alt bedre at få en bid af kagen, end slet ikke at være med.

Gang i facaderne

Netop nu er Østermark Entreprenørforretning i gang med al stålmontage af facade på et byggeri for Bauhaus i Roskilde. Sidste år havde firmaet en tilsvarende opgave for Bauhaus i Aalborg.

Andre medarbejdere laver betonfundamenter til ældreboliger ved Herning. Og nogle sætter kursen mod Tjele for at montere facader på en 124 meter, 40 meter bred og 20 meter høj hal til Energinet. En tilbygning til plejehjemmet Enggårdscentret i Struer er tæt på at kunne meldes færdig, og her har Østermark haft omfattende underentrepriser. Og så er der til stadighed gang i vindmølleprojekter.

- Der er ingen tvivl om, at vi hentede meget styrke, da vi blev fem ejere af virksomheden. 10 øjne får øje på flere muligheder end to eller fire. Og det var rigtigt, at vi sadlede om fra landbrug til industribyggeri. Vi har et lille halvt hundrede medarbejdere og en pæn maskinpark. Samtidig lejer vi løbende maskiner ind for at klare opgaverne, fortæller John Henriksen.

Understøbning

Foruden Østermark Entreprenørforretning, har også firmaet Østermark Grouting til huse på Langagervej ved Asp.

- Grouting betyder understøbning, og vi har udviklet en metode til understøbning af fundamenter sammen med Vestas og Siemens. Alene i Spanien har vi lavet 130 understøbninger, og vi har også lavet store projekter i Skotland, England, Sverige, Norge, Tyskland, Belgien, Tyskland, Polen og Tjekkiet.

- I 2011 investerede Østermark Grouting i et stort blandeanlæg til specialbetoner. Så vi kan roligt sige, at både hos Østermark Grouting og Østermark Entreprenørforretning er fundamentet solidt. Det er beton, fastslår John Henriksen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094