Metro-entreprenør accepterer bod
Trevi erkender systematiske overenskomstbrud og har accepteret en bod
Der er tale om brud på overenskomstens bestemmelser om arbejdstid. I et forlig vedkender Trevi, at der er sket systematiske brud" på overenskomsten om bestemmelserne om varierende ugentlig arbejdstid og systematisk overarbejde".
Det er Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København, der har ført sagen mod Trevi. Faglig sekretær Michael de Gier er tilfreds med, at sagen er afsluttet med et forlig og en bod.
- Men det er beklageligt, at en metroentreprenør, der har været her i landet længe, ikke har forstået at rette ind efter det danske overenskomstsystem, som de har vedkendt sig ved indmeldelse i Dansk Byggeri. Vi har konstateret det ene brud efter det andet, og efterhånden skulle man mene, at virksomheden har lært reglerne at kende, siger han.
Ingen er blevet snydt
Dansk Byggeri har været med til at afslutte sagen med et forlig.
- Begge parter har set en interesse i at få sagen lukket. Forholdene er forlængst bragt i orden, der er blevet underskrevet en arbejdstidsaftale, og ingen er blevet snydt, siger konsulent Erling Olsen om baggrunden for forliget.
Det er ikke første gang, Trevi har måttet betale bod for ikke at aflønne efter overenskomsten. I januar i år afsluttedes en sag om underbetaling med et forlig og en bod på 350.000 kroner.
Ny sag i Arbejdsretten
Derimod synes der ikke at være udsigt til forlig i en tredje sag, hvor 3F har rejst et millionkrav mod Trevi.
Den italienske virksomhed har, siden den blev meldt ind i Dansk Byggeri i april 2012, ikke indbetalt feriepenge og søgnehelligdagsbetaling til en særlig feriekasse, som forbundene i BAT-kartellet administrerer i fællesskab.
BJMF har i sommer opgjort det samlede krav til minimum 5,1 mio. kroner. Siden er der løbet yderligere mindst et par millioner på i krav mod Trevi.
Den italienske entreprenør, der udfører indfatningsvæggene omkring stations- og arbejdsskakte, har under sagen oplyst, at det efter italiensk lovgivning er obligatorisk at indbetale feriepenge til en fælles byggeforening og at virksomheden samlet betaler mere til denne kasse end der kræves i den danske overenskomst. BJMF har efterlyst dokumentation for indbetalingerne til den italienske feriekasse.
Sagen er på vej i Arbejdsretten, der forventes at afsige dom i januar.
Dansk Byggeri har undervejs i sagen erkendt, at Trevi ikke har overholdt overenskomsten.