Udlandet efterspørger dansk stål
Efterspørgslen på jern og stål er en del af forklaringen på den stigende byggevareeksport i tredje kvartal af 2013
- Eksempelvis udgør jern og stål 31 procent af eksporten til Tyskland, og i forhold til samme kvartal sidste år er der dermed næsten tale om en fordobling, fortæller branchedirektør Per Thomas Dahl fra Danske Byggematerialer, som er en del af Dansk Byggeri.
I tredje kvartal af 2013 udgjorde den samlede eksport af byggevarer i jern og stål fire mia. kroner ud af den samlede byggevareeksport på 11,3 mia. kroner. Det svarer til over en tredjedel af alle eksporterede byggevarer, nemlig 35 procent.
Også Storbritannien er en stor aftager af dansk stål og jern. Halvdelen af eksporten til Storbritannien var af stål eller jern i tredje kvartal af 2013, men det har ifølge Per Thomas Dahl også været tilfældet tidligere år.
To procent bagud
Den gode historie med en stigning i tredje kvartal af 2013 på 12,3 procent i forhold til samme kvartal sidste år samt det bedste tredje kvartal siden et stort dyk i byggevareeksporten i 2009 skal dog ses i lyset af en byggevareeksport, der set over de seneste 12 måneder i forhold til året før, halter lidt bagud. Byggevareeksporten ligger nemlig to procent under året før.
- I første og andet kvartal af 2013 gik det lidt sløvt, men jeg håber, at vi når at indhente det, så vi når hele året er omme ikke ligger under sidste års niveau. Vejrliget er med os, og det, vi hører, er, at en del virksomheder har travlt, så det er vores forhåbning, at fjerde kvartal også bliver godt, siger Per Thomas Dahl.
Tiltroen er tilbage
I Metal- og Maskinindustrien, som er en del af Dansk Industri (DI), kan man nikke genkende til, at eksportmarkedet er i bedring.
- Tendensen med en stigende byggevareeksport stemmer godt overens med den overordnede tendens, vi oplever i hele maskin- og metalindustrien, nemlig at eksporten med små spæde skridt vokser - især til Tyskland, som er hoveddrivkraften. Efter faldet på både eksport- og hjemmemarkedet i 2009 har hjemmemarkedet ligget på en relativt stabil men sammenlignet med eksporten lav omsætning, mens eksporten har været opadgående, siger chefkonsulent Christian Eskelund-Hansen, som dog ikke har dykket ned i nøgletal for eksempelvis byggevarer.
Ifølge Christian Eskelund-Hansen skyldes de positive tendenser flere faktorer.
- Der er flere forhold, der spiller ind. Generelt er der mere stabilitet på markedet nu efter den økonomiske krise, og tiltroen til, at det går den rigtige vej, er tilbage. Det har medført en større efterspørgsel på de udenlandske markeder. Derudover har der herhjemme været en stor bevidsthed omkring produktivitet, og ved at øge produktiviteten bliver virksomhedernes konkurrenceevne på eksportmarkedet større, siger han.
CE-mærkning
Som Licitationen Byggeriets Dagblad tidligere har omtalt, skal blivende bygningskonstruktioner i stål CE-mærkes fra 1. juli 2014. Rambølls chefrådgiver Mogens G. Nielsen sagde i den forbindelse, at hans opfattelse var, at man i udlandet er længere fremme med certificeringen, og at de danske virksomheder derfor kan risikere at miste kunder både i Danmark og i resten af EU, hvis de ikke er certificerede, fordi kunderne i stedet vælger andre europæiske leverandører, som er certificerede. Også chefkonsulent Niels Christian Nielsen fra Metal- og Maskinindustrien sagde også, at konsekvensen for de virksomheder, som ikke er certificerede, når lovkravet træder i kraft, er, at de kan risikere at blive fravalgt.
- Vi håber og venter naturligvis, at så mange som muligt, når at blive certificeret inden 1. juli, så de fortsat kan være med i konkurrencen, siger Christian Eskelund-Hansen.