Store kommunale investeringer på vej
Kommunerne vil investere 19 mia. kroner i bygge- og anlægsarbejder i 2013
Investeringerne er i år faldet med cirka tre mia. kroner i forhold til 2012, men der er udsigt til en lille stigning i 2014 på en halv mia. kroner.
I Nohr-Cons rapport over kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer 2013-2014 fremgår det, at de danske kommuner tilsammen planlægger bygge- og anlægsinvesteringer for knap 19 mia. kroner i 2013 et fald på cirka tre mia. kroner i forhold til 2012.
Egne budgetter
Rapporten tager udgangspunkt i kommunernes egne budgetter for 2013-2014, og opgørelsen viser blandt andet, at vejområdet i 2013 er blevet overhalet af området for byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger som det største investeringsområde i forhold til 2012, efterfulgt af skoleområdet.
Når man får det til 19 mia. og ikke 18 mia., som ellers har været fremme, så skyldes det følgende:
Nogle kommuner har udskilt den kommunale forsyning i særskilte selskaber, og anlægsinvesteringer til forsyningsområdet fremgår derfor ikke af budgetterne.
Men visse kommuner medregner forsyningsområdet i deres anlægsbudgetter.
Nogle kommuner indregner også udgifter til it-investeringer i deres anlægsinvesteringer. Det samlede investeringstal kan derfor være lidt upræcist.
Derudover indgår køb af jord og bygninger, jordforsyning og byggemodning også i investeringstallet i rapporten.
Igen i år er det kommunerne i Region Hovedstaden, der tegner sig for det største investeringsbeløb på bygge- og anlægsområdet med hele 7,37 mia. kroner, mens kommunerne i Region Midtjylland følger efter med knap 4,69 mia. kroner i 2013. Københavns og Aarhus kommuner opererer ikke overraskende med de største bygge- og anlægsbudgetter.
Planlægger investeringer
Rapporten viser, hvor meget hver enkelt kommune planlægger at investere på de forskellige bygge- og anlægsområder. Det er femte år i træk, at Nohr-Con udgiver rapporten, som giver overblik over kommunernes budgetter på området.
Rapporten er tænkt som et værktøj til byggeriets aktører til at få overblik over, hvor og hvornår projekterne kommer, og hvor meget der skal investeres i de forskellige områder på landsplan, regionalt og i de enkelte kommuner.