23948sdkhjf

Hurtigt monterede broer giver miljøgevinster

Der er både miljøfordele og sikkerhedsgevinster ved at bruge præfabrikerede betonelementer ved store vej- og jernbaneprojekter
Et samarbejde mellem FLSmidth, Eksport Kredit Fonden (EKF) og PensionDanmark sikrer dansk eksportordre til 350 mio. kroner til et mineprojekt i Armenien. PensionDanmark har nu finansieret eksportaftaler til en samlet værdi af 1,6 mia. kroner. PensionDanmark stiller via EKF finansiering for 350 mio. kroner. til rådighed, så mineselskabet Teghout CJSC kan købe procesudstyr fra danske FLSmidth.

Teghout CJSC anlægger en kobbermine med tilhørende procesanlæg i det nordlige Armenien. Produktionen forventes at starte i 2014. Kobber bruges blandt andet i mobiltelefoner og el-ledninger.

Vejdirektoratet og Banedanmark har, som de to store bygherrer på bro- og tunnelområdet, åbnet for elementbroer i deres udbudsmateriale.

- At det ikke tidligere var en mulighed, har været en hæmsko for udbredelsen af elementbroer og de fordele der ligger i det, mener montagechef John Søndergaard fra Spæncom A/S, der er involveret i nogle af de største anlægsarbejder i nyere tid, ikke mindst broprojekterne, der knytter sig til den kommende Femern-forbindelse.

Og at de hurtigt monterede elementer nu er på banen, er ikke et øjeblik for tidligt, mener virksomheden.

Der foregår i disse år en tiltrængt udvidelse af de danske veje og broer.

- Men ved opførelse af nye broer tages der alt for ringe hensyn til de trafikale gener, og de deraf afledte samfundsøkonomiske og miljømæssige forhold, siger John Søndergaard.

Færre mandetimer

Ved brug af præfabrikerede betonelementer vil brobyggeriet foregå både billigere, hurtigere og mere sikkert til glæde for bilisterne, miljøet og skatteborgerne.

- Sikkerheden for de udførende langs vejene forbedres, fordi der er færre mandetimer på byggepladsen, idet elementerne bliver samlet indendøre. Og det er godt for trafikanterne, fordi der måske kun kommer trafikomlægninger i to weekender. Så det giver færre buler i bilerne og færre miljøgener ved stop-start af bilerne, siger John Søndergaard til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

To-tre dages arbejde

Trafikpropperne kan næsten undgås ved at opføre broer i præfabrikerede betonelementer, som vi har haft flere eksempler på, for eksempel da den nye bro over Holbækmotorvejen ved Fløng i sommeren 2010 blev opført på blot to weekender.

- Eller da der i sommeren 2012 blev etableret en ny 14 meter bred tunnel under motorvejen ved Aalborg opført på blot to-tre dage, og som for første gang i Danmark var en komplet præfab-konstruktion indeholdende fundamenter, vægge og dækelementer, skriver Spæncom i en pressemeddelelse.

Arkitekttegnet bro

På broen ved Fløng foregik alt øvrigt arbejde herefter ovenpå broen i normal arbejdstid samtidig med, at trafikken nedenunder kunne afvikles ugeneret.

Den nye bro er designet i samarbejde med en arkitekt, så den fremstår slank og æstetisk, hvilket bestemt ikke gør løsningen ringere.

Ifølge Vejdirektoratet var elementløsningen tillige både billigere og hurtigere end en traditionel betonbro, der støbes på stedet.

John Søndergaard ser med fortrøstning på fremtiden:

- Der kommer større konkurrence på elementbyggeri, hvilket er godt, for det giver bygherren mere at vælge imellem. Og udførelsen sker langt hurtigere, siger han til Licitationen.

Han fortæller, at der de næste år bliver nok at se til med Banedanmarks udskiftning af broer på strækningen Femern-København, og med det længe ventede landsdækkende elektrificeringsprojektet, der forhåbentlig kommer, og som betyder, at mange broer skal udskiftes og hæves.

- Jeg håber på miljøets vegne, at vi får de eldrevne tog, for det kan ikke være rigtigt at de gamle skal blive ved med at forurene og larme så meget som de gør i dag, siger John Søndergaard.

Han tilføjer at en stor del af hans og kollegernes tid lige nu går med planlægning og arbejde med jernbaneforbindelsen Femern-Ringsted, et projekt der i kraft af det store dansk-tyske tunnelprojekt vil strække sig en del år ud i fremtiden.

Anvendt i udlandet

Generelt er elementbroer meget anvendt i lande som Belgien, Italien, Holland, Spanien, England, USA og Canada, men en rapport fra den internationale betonforening fib (Federation internationale du Beton) fastslår, at der opføres meget få elementbroer i de skandinaviske lande på grund af manglende viden.

Konservatisme

Desuden er der i branchen, ifølge Spæncom, stadig både tekniske og æstetiske fordomme overfor elementløsninger.

- Vi ser ofte, at bygherre og rådgivere i praksis fravælger elementløsninger på grund af tradition og manglende viden om fordelene. Der er brug for et opgør med den konservatisme, der modvirker produktivitetsfremgang. Elementløsninger giver flere broer for pengene – hurtigere, skriver Spæncom.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098