Store miljøgevinster ved at skifte fra olie til fjernvarme
Helsingør har held med at få borgere til at skifte til fjernvarme
I sommeren 2012 lancerede Forsyning Helsingør en fjernvarmekampagne, som var målrettet de potentielle kunder, som lå i områder, hvor der allerede var etableret fjernvarmeledninger. Små 60 nye fjernvarmeinstallationer blev det til, og selvom det kan lyde af lidt, har det en stor betydning for miljøet og udledningen af CO2-gasser i luften.
- Små 60 konverteringer fra individuel olieopvarmning til fjernvarmeopvarmning kastede vores lille kampagne af sig i denne omgang, fortæller afdelingslederen for Forsyning Helsingørs Markedsafdeling, Finn Riis Larsen.
Ud over de økonomiske gevinster, der er i at skifte fra olie til fjernvarme, er miljøgevinsterne til at få øje på.
- De nye konverteringer sparer Helsingør for en udledning af cirka 195 ton CO2 om året. Det svarer til, at du kører 1,5 mio. km i en gennemsnitlig benzindrevet familiebil. Eller tager bilen fra Rådhustorvet i Helsingør til Rådhuspladsen i København over 16.500 gange. Det lille regnestykke er da meget sjovt, men det viser det enorme miljømæssige potentiale, der er i at skifte gamle oliefyr ud med en tilslutning til fjernvarmenettet. forklarer Finn Riis Larsen.
Strenge krav
De store miljøgevinster opstår ifølge Forsyning Helsingør ved, at produktion af varme og el fra kraftvarmeværker skal overholde nogle meget strengere krav til udledning af for eksempel CO2-gasser end et almindeligt husholdningsfyr.
- Derfor er der store miljømæssige gevinster at hente, hvis alle private fyr blev udskiftet med fjernvarme. Når du skifter fra oliefyr til fjernvarme i et hus reduceres CO2-udledningen til omkring en tredjedel. Når du skifter fra naturgas til cirka det halve, siger Finn Riis Larsen.
Forsyning Helsingør har i øvrigt planer om inden for en overskuelig fremtid at kunne tilbyde fjernvarme til alle ejendomme i bymæssige områder i Helsingør.
I de kommende år satses der på at udbygge produktionsapparatet med yderligere grøn kapacitet, hvilket vil medføre, at fjernvarmepriserne vil kunne sænkes, samtidig med at den samlede miljøbelastning vil kunne reduceres yderligere.