23948sdkhjf

Endnu en kommune vil indføre kædeansvar

Bredt flertal i Horsens Byråd har besluttet at skærpe udbudspolitikken betragteligt
Horsens Kommune føjer sig til den lille kreds af kommuner, der vil indføre kædeansvar i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsopgaver. Det skal sikre, at kommunens udbudsbetingelser kommer til at gælde både hovedentreprenør og eventuelle underentreprenører.

Det er et bredt flertal i Horsens Byråd bestående af alle partier på nær Liberal Alliance, der i forbindelse med vedtagelsen af kommunens budget for 2014 har truffet en principbeslutning om som bygherre at “understøtte ordnede arbejdsforhold og fremme beskæftigelsen og uddannelseshensyn".

Principbeslutningen indebærer, at der fremover skal anvendes arbejdsklausuler for at sikre løn- og arbejdsvilkår, der svarer til den gældende overenskomst på området. Arbejdsklausuler bliver obligatorisk for bygge- og anlægskontrakter, der har en værdi på minimum en mio. kroner.

Hvis underentreprenører ikke overholder klausulens bestemmelser, skal hovedentreprenøren hæfte økonomisk som følge af det planlagte kædeansvar.

Som noget nyt agter kommunen også at indbygge sociale klausuler i sine udbud af både drifts- og anlægsopgaver for at sikre, at de kommunale investeringer giver praktik og uddannelsespladser.

Forligspartierne er samtidig blevet enige om, at der løbende skal føres tilsyn med, at arbejds- og sociale klausuler overholdes. Samtidig skal der årligt laves en opgørelse over, hvor mange praktikpladsen de kommunale investeringer kaster af sig.

Horsens Kommune investerer hvert år mellem 250 og 300 mio. kroner i store og små bygge- og anlægsprojekter.

Kontrol og sanktioner

Formanden for kommunens beskæftigelsesudvalg Bjarne Sørensen (SF) er meget tilfreds med byrådsbeslutningen.

- Det skulle vi have gjort meget tidligere, men nu er beslutningen truffet, og derfor handler det om at få det foldet ud og få det håndhævet. Vi ved godt, at der er en vis modstand mod ikke mindst kædeansvar, men det er nødvendigt, hvis vi skal sikre overenskomstmæssige forhold hele vejen ned gennem en entreprisekæde. Vi har desværre set alt for mange eksempler på, at en entreprise er solgt videre til useriøse firmaer, og vi har en opgave som kommune at sikre os, at arbejde for kommunen udføres på ordentlige vilkår. Det er også en fordel for de seriøse virksomheder, at de ikke udsættes for konkurrenceforvridning, siger Bjarne Sørensen.

Han mener, at Horsens også bør lade sig inspirere af andre kommuner og få indført egentlig kontrol med overholdelse af udbudspolitikken.

- Personligt mener jeg også, at det er nødvendigt med sanktioner, hvis udbudsbetingelserne ikke overholdes. Man kan forestille sig dagbøder og i yderste konsekvens ophævelse af kontrakten.

Virkning fra nytår

Kommunaldirektør Niels Aalund oplyser, at forvaltningen har nedsat en arbejdsgruppe, der har til opgave til byrådsmødet i december at komme med et udspil til de konkrete udbudsbetingelser. Det betyder, at det afgående byråd vil kunne vedtage den ny udbudspolitik, som så kan få virkning fra årsskiftet.

- Det handler ikke om vi skal have kædeansvar eller sociale klausuler eller ej. Det handler om, hvordan vi skruer det sammen på en hensigtsmæssig måde. I den forbindelse er det naturligt, at vi prøver at trække på andre kommuners erfaringer, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.859