Ny enkelhed udfordrer klassisk diakonisse
Arkitema kommer sammen med Rambøll til at stå for om- og tilbygningen til Søster Sophies Minde på Diakonissestiftelsen - og sender en venlig hilsen til de gamle kamtakkede gavle
Her skal de eksisterende boliger til seniorer genopstå med nye facader, to nye boligetager, en ny undervisningstilbygning samt en helt ny forplads mod Peter Bangs Vej. Det skriver arkitektvirksomheden Arkitema.
Sund aldring
- Når det nye Søster Sophies Minde står klar, er det som en helt ny bygningstype. Et hus der kombinerer aldre og funktioner. Diakonissestiftelsen er optaget af at etablere synergi og fællesskab på tværs af aldre og funktioner. I huset forenes disse tanker, fortæller Dorthe Keis, arkitekt og associeret partner hos Arkitema.
Søster Sophies Minde er en del af Diakonissestiftelsen og er opført i 1950erne som boliger til pensionerede diakonisser.
Nu skal boligerne undergå en omfattende renovering og tilføjes en ny undervisningsbygning, der lever op til samtiden og fremtidens dynamiske læringsmiljøer.
- Den nye undervisningsbygning skal bruges af studerende inden for sundhed, velfærd og innovation. De studerende bliver en aktiv del af hele huset med aktiviteter for seniorer og med attraktive boliger for seniorer. Her kan alle husets brugere mødes i caféen i stueetagen, der åbner huset mod byen og er med til at formidle Diakonissestiftelsens budskab om sund aldring, siger Dorthe Keis.
Energirenovering
I alt 18 teams ansøgte om prækvalifikation, to teams blev udvalgt, og nu er Arkitema i team med Rambøll udpeget som de endelige vindere.
Det eksisterende hus iklædes en ny teglfacade, da det er den mest optimale måde at energirenovere netop dette hus. Samtidig kommer der solceller på taget. Ambitionen er at opnå energiklasse 2020.
Arkitemas vinderforslag søger at kombinere det eksisterende byggeri med et moderne udtryk, der peger fremad.
Således nyfortolkes Diakonissestiftelsens karakteristiske takkede gavle i den nye facade, som trapper ned mod Peter Bangs Vej og derved skalatilpasses med omgivelserne.
Generelt får huset et solidt og robust udtryk, der er i dialog med det eksisterende, men dog peger fremad med en mere moderne detaljering og enkelthed. Som et gennemgående arkitektonisk tema for hele huset arbejdes der, foruden i tegl, med perforerede og lukkede felter i tombak.
Tydelige markeringer
Mogens Madsen, bestyrelsesformand på Diakonissestiftelsen, har været formand for dommerkomiteen. Han siger:
- Vi synes, at det samlede bygningskompleks fremstår som en flot helhed, samtidig med, at man har en tydelig markering af, hvad der er nyt, og hvad der er gammelt. Bygningen aftrappes i begge ender, og på hjørnet af Peter Bangs Vej og Søndre Fasanvej er det med aftrapningen lykkedes for Arkitema at skabe en fin reference til Diakonissestiftelsens karakteristiske, kamtakkede gavle.
Meget eftertragtet
Det ombyggede hus skal blandt andet rumme nogle af de nye seniorboliger, som indgår i Udviklingsplan 2020. De er meget eftertragtede, og mange står i kø for at få lov at flytte ind, når boligerne bliver opført. Ideen med seniorboligerne er, at man kan blive en del af et fællesskab, samtidig med at selve boligen er moderne med elevator, altan og nem adgang til sundhedsydelser, kulturelle aktiviteter og grønne områder.
Loppeshoppen, som i dag ligger i en pavillon på hjørnet, vil blive integreret i det nye hus, så hjørnet i stedet kan omdannes til en lille plads.
Byggeriet skal først realiseres om nogle år, men resultatet af konkurrencen vil indgå i den lokalplan, som er under udarbejdelse for hele Diakonissestiftelsens område mellem Peter Bangs Vej og Dronningensvej.
Lokalplanforslaget forventes at komme i offentlig høring i foråret 2014.