Sprog på byggepladser er ikke afgørende
Der findes ingen regler for, at ansatte på en byggeplads skal tale samme sprog, men det fritager ikke arbejdsgiveren for arbejdsmiljøansvaret
Men der findes ifølge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ingen generelle regler om, at ansatte på danske arbejdspladser skal være i stand til at tale samme sprog.
Det ville i øvrigt ifølge ministeren heller ikke være foreneligt med det grundlæggende EU-retlige forbud mod diskrimination på grund af nationalitet, der suppleres af reglerne om oprettelsen af det indre marked med fri bevægelighed for varer, personer, virksomheder, tjenesteydelser og kapital.
Sagligt formål
Disse regler indebærer blandt andet, at statsborgerskab, eller andre foranstaltninger, der i øvrigt gør det mindre attraktivt at udnytte retten til fri bevægelighed, eksempelvis sprogkrav, ikke i sig selv kan tillægges betydning i forhold til andre EU-borgere, "medmindre kravet har et sagligt formål og ikke går videre, end hvad der er nødvendigt til opnåelse af dette formål".
Ministeren erkender, at det er vigtigt, at man ikke kommer til skade eller bliver syg af at gå på arbejde, og at virksomhederne tager de nødvendige skridt til at forebygge det, herunder i lyset af de sprogbarrierer, der måtte være.
Nødvendig instruktion
Mette Frederiksen peger i et svar til Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti på, at arbejdsgiveren har ansvaret for, at arbejdsmiljølovgivningen bliver overholdt, og arbejdsgiveren har i den sammenhæng blandt andet pligt til at sørge for, at de ansatte har modtaget den oplæring og instruktion, der er nødvendig for, at de kan udføre arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt:
Intet krav om modersmål
- Oplæring og instruktion skal være tilpasset arbejdets art og den enkelte ansattes forudsætninger, herunder sproglige oplyser ministeren.
Det betyder i praksis, at instruktionen skal foregå på et sprog, som den ansatte kan forstå. Der kan ikke stilles krav om, at det foregår på den ansattes modersmål, hvis et andet sprog er tilstrækkeligt. Der stilles større krav til arbejdsgiverens instruktion, hvis arbejdet eksempelvis er forbundet med særlig ulykkes- eller sundhedsfare.
På tværs
- Det er vigtigt, at kommunikationen mellem de beskæftigede i virksomhederne fungerer, som den skal, så farlige situationer undgås. I nogle sammenhænge, eksempelvis på byggepladser, hvor der kan være flere arbejdsgivere beskæftiget på samme arbejdssted, er det vigtigt, at kommunikationen fungerer på tværs af virksomhederne, slår Mette Frederiksen fast.
Hun konkluderer, at i relation til kommunikationen er det væsentligt, at den enkelte ansatte kan forstå og er i stand til at gøre sig forståelig i forhold til, hvad der konkret er nødvendigt med henblik på sikringen af arbejdsmiljøet i forhold til den ansatte selv og i forhold til andre.