23948sdkhjf

Jyske kommuner skaber de bedste betingelser

De jyske kommuner ligger i top, mens de sjællandske kommuner skraber bunden i en netop offentliggjort undersøgelse af kommunernes ejendomsvenlighed
Erhvervsorganisationen Ejendomsforeningen Danmark har for andet år i træk undersøgt ejendomsvenligheden i de danske kommuner for at afgøre hvilke, der skaber de bedste rammer for ejendomsbrugere og -ejere.

- Vil kommunerne skabe vækst og tiltrække virksomheder, er det afgørende, at de tilbyder nogle gode vilkår og rammer for dem, der ejer og investerer i ejendomme. Det har mange af de jyske kommuner været opmærksomme på, og derfor placerer de sig også i toppen af undersøgelsen, siger Torben Christensen, direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Vinderen er Herning

Herning Kommune kåres i år som den mest ejendomsvenlige kommune, skarpt forfulgt af nabokommunen Ikast-Brande, som sidste år lå nummer et.

- Jeg er naturligvis både glad for og stolt over, at Herning Kommune får dette skulderklap. Det er altid tilfredsstillende, når medarbejdernes indsats bliver påskønnet. I sidste ende handler det jo om at få skabt nogle positive rammer for borgerne, siger Lars Krarup (V), borgmester i Herning Kommune.

Herning overhaler kun lige akkurat Ikast-Brande, fordi Herning har nedbragt sagsbehandlingstiden for byggesager med 10 dage.

Fælles for begge kommuner er, at de ikke opkræver dækningsafgift, og at grundskyldssatsen er relativt lav. Herudover har begge kommuner valgt, at boligreguleringsloven ikke skal gælde.

- Herning er en vækstorienteret kommune, som mange af landets andre kommuner kan lære noget af. Her tænker man langsigtet og forstår virksomhederne, siger Torben Christensen.

Undersøgelsen vurderer de kommunale vilkår ud fra blandt andet opkrævning af dækningsafgift og grundskyld, som er direkte skatter på erhvervsaktiviteter, der også rammer udlejede erhvervsejendomme, som kontor- og industrilokaler.

- Kommunerne med høje dækningsafgifter og grundskyldspromiller får på den korte bane en højere kommunal indtægt. Men glæden er kortvarig, for på den lange bane er afgifterne med til at afholde ejendomsinvestorerne og resten af erhvervslivet fra at investere i kommunerne, mener Torben Christensen.

Helsingør i bund

Helsingør Kommune klarer sig for andet år i træk dårligst i undersøgelsen.

Placeringen som nummer 98 skyldes blandt andet, at kommunen har det næsthøjeste antal af forbrydelser mod ejendomme (brandstiftelse, hærværk og indbrud), og at kommunen har valgt at hæve grundskylden til 30,8 promille og opkræve den maksimale dækningsafgift på 10 promille.

København Kommune kommer ind på en 93. plads. Det er tre pladser bedre end sidste år, men kommunen ligger stadig i bund, fordi den opkræver en meget høj dækningsafgift og den maksimale sats for grundskyld. Herudover har København nogle af landets højeste byggesagsgebyrer på trods af, at man per 1. juli 2013 sænkede gebyrerne for erhvervsbyggeri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094