23948sdkhjf

Ny samarbejdsform gav besparelse

En ny form for samarbejde vandt totalentreprisen, da fynsk spildevandsselskab nedlagde tre renseanlæg og centraliserede spildevandsrensningen
Centralisering af spildevandsrensningen er på dagsordenen i mange kommuner.

Høje driftsomkostninger på mindre renseanlæg har fået forsyningsselskaberne til i stedet at se på muligheden for at transportere spildevandet til større, centrale anlæg.

Det er en løsning, der er realiseret i Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor FFV Spildevand har stået bag et projekt, der på flere områder har gjort op med traditionel tænkning.

Odense-entreprenøren TC-Anlæg bød på den omfattende opgave som totalentreprenør og vandt i samarbejde med Grontmij som rådgiver og Grundfos opgaven til godt 70 mio. kroner med at nedlægge tre renseanlæg og etablere tre sparebassiner på i alt cirka 3.000 kubikmeter, etablere cirka 40 km afskærende trykledninger og bygges seks nye pumpestationer.

Ifølge underdirektør Steen Allan Stephansen, Grundfos, er det første gang, at Grundfos har deltaget som aktiv partner i et sådant projekt.

- Grundfos betragtes af mange som en komponentleverandør, men vi har jo faktisk i mange år leveret koncepter til forsyningsselskaberne – ikke mindst til spildevandssektoren, fortæller Steen Allan Stephansen og fortsætter:

- Da Grontmij spurgte, om vi ville bidrage med vores ekspertise, så vi det som en oplagt mulighed for at afprøve en ny samarbejdsmodel, som vi tror, har store perspektiver i fremtiden.

Grundigt forarbejde

FFV Spildevand havde gjort et grundigt forarbejde med Krüger som bygherrerådgiver og aktiv medspiller i projektet.

På en indledende to-dages workshop med alle parter blev forventningerne afstemt og rollerne fordelt.

Hos Grundfos fik senior projektleder Henrik Fricke hovedrollen. Det blev til næsten to års dedikeret arbejde med det sydfynske projekt – et arbejde der grundlæggende omfattede modellering og analyse af trykledninger kombineret med trykstødsberegninger som baggrund for den endelige fastlæggelse af tracéen.

- I udbudsmaterialet var der i vid udstrækning taget højde for fredede områder og områder med vanskelige jordbundsforhold. Antallet af horisontale retningsskift og bratte geometriske løft var allerede minimeret for at undgå luftlommer og reducere kravene til hydraulisk tryk, men vores beregninger viste, at vi flere steder kunne optimere tracéen ved små ændringer, fortæller Henrik Fricke.

Én ændring

Men en enkelt væsentlig ændring blev det til.

- Der var egentlig planlagt en syvende pumpestation, men i stedet blev Sandholt Hovedpumpestation udstyret med to 115 kW-pumper, så vi kan føre spildevandet til Svanninge Bakker, der med sine 95 meter er det højeste punkt i området. På toppen har vi placeret et tryktårn, så spildevandet ved hjælp af trykgravitation af sig selv løber den sidste del af vejen til Faaborg Renseanlæg. Det var en løsning, vi lavede sammen med Grontmij, fortæller Henrik Fricke.

Det giver en årlig besparelse på driftskontoen på 300.000 kroner – oven i de 700.000 kroner, som nedlæggelsen af de tre renseanlæg bidrager med. Løsningen med tryktårn betød samtidig, at anlægsomkostninger til en ekstra pumpestation kunne spares.

To parallelle rørføringer

Trykledningerne er over den 40 km lange strækning anlagt som to parallelle rørføringer i dimensioner op til ø400 mm. Kun den ene trykledning er i brug, når det er tørvejr, mens begge ledninger træder til, når det regner.

Det giver et lavere energiforbrug, og her tæller det også, at Grundfos har dimensioneret ledningerne individuelt i forhold til karakteristikken på de pumper, der er tilknyttet.

Fem af de seks pumpestationer er nye og ikke kun placeret, hvor det anlægsteknisk er mest hensigtsmæssigt.

Efter idriftsættelse har Grundfos sammen med FFV bidraget med træning af driftspersonale i den nye sammenhæng pumperne fungerer i samt optimering af driften.

- Der har været store udfordringer undervejs, men samarbejdet har gjort at vi ikke er stødt på overraskelser, konstaterer Henrik Fricke, der bakkes op af underdirektør Steen Allan Stephansen.

- Det har været et rigtigt godt samarbejde, hvor hver af parterne har bidraget med dét, de er bedst til. Grundfos har produkterne og stor ekspertise i den sammenhæng, de fungerer i. Men vi ønsker ikke at gå rådgiverne i bedene, og vi byder ikke på totalløsninger, så jeg ser store perspektiver i samarbejdsmodellen fra Faaborg. siger Steen Allan Stephansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.147