Toparkitekt bag dansk Venedig-bidrag
Det bliver den internationalt anerkendte landskabsarkitekt Stig L. Andersson, der skal stå for det danske bidrag på den 14. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig, som bliver kurateret af den hollandske stjernearkitekt Rem Koolhaas
Den danske pavillon har stolte traditioner, og i år har Dansk Arkitektur Center (DAC) udpeget landskabsarkitekt Stig L. Andersson som kurator.
- Stig L. Andersson er en internationalt anerkendt dansk landskabsarkitekt. Med ham i spidsen for det danske bidrag til arkitekturbiennalen i 2014 forventer jeg en unik, tankevækkende og poetisk udstilling, som med afsæt i den danske arkitekturhistorie vil give publikum en oplevelse af, hvordan vi kan tænke og udvikle fremtidens Danmark, siger Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.
Udfordrer rammerne
Rammerne for udstillingen i den danske pavillon er sat af arkitekturbiennalens hovedkurator, den hollandske stjernearkitekt Rem Koolhaas. Han er arkitekten bag Bryghusprojektet ved Københavns havn, som blandt andet skal rumme DACs nye hjem.
Rem Koolhaas har med overskriften Fundamentals formuleret temaet for hovedudstillingen og dermed sit ønske til, hvad de mere end 40 nationale udstillinger skal tage afsæt i.
Et indspark i debatten
Det skal handle om modernitetens arkitektur og ikke om arkitekter, om de sidste 100 års traditioner og retninger - ikke om tidens stjernearkitekter - og om, hvad arkitekturen er i en tid, hvor nationale arkitektur-retninger mere eller mindre er erstattet af en global tænkning.
- Det er min ambition at undersøge fundamentet for den danske modernitets fremkomst, dens kollaps samt se på, hvor dette kollaps kan føre os hen. Jeg vil gerne fortælle om den begejstrede, komplekse og dynamiske danske modernitet, ikke alene inden for arkitekturhistorien, men også inden for videnskaben, kunsten og poesien, siger Stig L. Andersson.
Han tilføjer:
- Udstillingen skal være et indspark i diskussionen om Danmarks fremtid ved at vise, hvordan vores æstetiske sansning af verden er en væsentligt kraft, når vi skaber rammerne for fremtidens by og liv, siger Stig L. Andersson, der er professor, kreativ direktør og grundlægger af arkitektvirksomheden SLA, der står bag en lang række byrum og masterplaner i både Danmark, Norden og Europa.
Fra zoo til straffedomstol
- Stig L. Andersson har med sin insisteren på at gentænke forholdet mellem by og natur sat landskabsarkitekturen på dagsordenen både i Danmark og internationalt, lyder det i en pressemeddelelse fra DAC.
I SLA har Stig. L. Andersson stået bag byrummene Bymilen ved SEB Bank i København, Elefantanlægget i Københavns Zoo og landskabet for Den Internationale Straffedomstol i Haag, såvel som byudviklingsprojekter i Norge, Sverige og Danmark.
I 2006 vandt Danmark hovedprisen Den Gyldne Løve for bedste nationale pavillon i Venedig med udstillingen Co-Evolution.
Den danske pavillon er en af arkitekturbiennalens mest velbesøgte, og blev i 2012 blev set af 145.000 gæster.
Udstillingen åbner 7. juni 2014 og kan ses indtil 23. november 2014.