23948sdkhjf

Byggemission Mars

En invasion af Mars er måske rykket tættere på. Licitationen har spurgt en marsforsker til råds om, hvad man skal være opmærksom på, hvis man skal bygge på Mars
Lufttryk, tyngdekraft og ilt er de hovedelementer, byggebranchen skal tænke på, når der skal bygges huse på Mars. Et byggeboom på den røde planet kan være tættere på, end man umiddelbart går og tror.

Et nyt hollandsk projekt, som hedder Mars One, vil nemlig sende jordboere til Mars allerede i år 2023. Projektets opstartsfase er estimeret til at koste 35 mia. kroner og skal i første omgang finansieres af sponsorer, hvorefter det skal løbe rundt ved hjælp af indtægt fra et reality-program, som initiativtagerne vil lave om de nye marsboere. Marsforsker Kjartan Münster Kinch fra Niels Bohr Institutet tvivler på, at der kan rejses penge nok til projektet, og selv hvis man kunne, tror han, at der i hvert fald vil gå 15 år, inden de første sendes afsted til Mars for at bosætte sig.

- I forhold til det her projekt er planen, at de skal bo i de rumfartøjer, de ankommer i. De kommer til at fungere som små hytter, siger han.

Hvis de rent faktisk kommer afsted, vil der ifølge Kjartan Münster Kinch sandsynligvis ikke gå lang tid, før man vil forsøge at gå i gang med primitive ting.

- På et eller andet tidspunkt vil man nok begynde at udvide og forsøge at bygge deciderede huse, men i første omgang vil man nok forsøge at bygge mere primitive ting som for eksempel drivhuse, eller hvis man på et tidspunkt får biler på Mars, vil man nok bygge garager, så man kan beskytte bilerne for det støv, der falder ned på Mars, forklarer han.

Byg under jorden

Atmosfæretrykket på Mars er under en procent af, hvad det er på Jorden, og luften består af 95 procent C02. Derfor er det ifølge Kjartan Münster Kinch meget vigtigt, at man, når man engang vil til at bygge huse på Mars, sørger for at anvende lufttætte materialer.

- I husene skal der være pumper, der holder trykket ved lige, og der skal produceres ilt, så man kan trække vejret. Det er ren spekulation fra min side, men jeg tror, at det kunne være oplagt at bygge under jorden, da det så er et mindre hul, man skal gøre lufttæt, siger Kjartan Münster Kinch.

Fordi det er meget dyrt og langsommeligt at transportere byggematerialer til Mars, foreslår marsforskeren, at man udnytter de materialer, planeten har:

- Der er sten på Mars - og i meget høj grad vulkanske klipper. Det kunne man anvende til at bygge med og måske supplere med plastik eller andre materialer fra Jorden.

Kjartan Münster Kinch påpeger desuden, at entreprenører ikke behøver at benytte lige så robuste materialer til at bygge med, som man gør på Jorden.

- Tyngdekraften er 40 procent af, hvad den er på Jorden, så væggene behøver ikke være lige så tykke som på Jorden. De skal kun bære 40 procent af den vægt, de ville skulle bære her, forklarer han.

Fordi luften er så tynd på Mars, bliver de store temperatursvingninger, som kan variere fra 35 plusgrader til 135 minusgrader, ikke et stort problem i forhold til isolering af husene.

- Når luften er tynd, leder den ikke varmen ret godt. Derfor tror jeg ikke, at det ville blive den største udfordring. Dog skal man være opmærksom på, at byggematerialerne kan tage skade af de store temperaturændringer, siger Kjartan Münster Kinch.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094