Et bedre byggeri for de samme ressourcer
BAT har med en række forslag til Produktivitetskommissionen peget på områder, der med blot en smule omtanke og god vilje kan forbedre byggeriets produktivitet
Den samlede årlige produktionsværdi i byggeriet er i størrelsesordenen 157 mia. kroner, og derfor kan der hentes store gevinster ved at sænke antallet af fejl og mangler med bare nogle få procentpoint.
I et bidrag til Produktivitetskommissionen skriver BAT blandt andet, at øget produktivitet grundlæggende handler om "at skabe mere og bedre byggeri for de samme ressourcer".
BAT peger ikke mindst på manglende samarbejdsevne som årsag til udeblevne forbedringer i produktiviteten.
- En række erfaringer viser, at forbedret samarbejde mellem alle parter i et byggeri samt gennem alle led i byggeprocessen skaber færre fejl og mangler, færre ulykker, forbedret kvalitet og højere indtjening, noterer BATs formand Peter Hougård Nielsen.
Dårlig ledelse
Der fokuseres ikke mindst på manglende og dårlig ledelse, og at "lederne på alle niveauer skal blive markant bedre".
Der peges videre på, at nye ledelsesformer kræver ændrede roller for lederne, der i højere grad skal være sparringspartnere, mens bygningsarbejderne skal være parate til at tage det ansvar på sig, som ligger i at deltage i planlægning af produktionen, koordinering med de øvrige fag af byggepladsens daglige arbejde, og i at stå for sikkerheden og kvalitetskontrollen.
Og så opfordres der til, at smarte løsninger skal udnyttes i langt højere grad.
- Hver dag løses store og små problemer på byggepladsen ved, at kreative bygningsarbejdere på stedet opfinder en smart løsning. Udvikling, systematisk udnyttelse og belønning af disse innovative løsninger vil kunne bidrage til øget produktivitet, skriver BAT.
Sæsonudjævning
Et andet emne, der berøres, er behovet for øget sæsonudjævning.
- Variationer og ustadig udnyttelse af kapitalapparatet bærer en del af skylden for, at produktiviteten i byggeriet ikke er optimal. At udjævne byggesager hen over året vil desuden give højere skatteindtægter, spare det offentlige for dagpenge, virksomhederne for indtjeningsnedgang og bygningsarbejderne fra at blive ledige, lyder budskabet.
Klimatilpasningen berører i øvrigt også byggeriet i den måde, der bygges på.
Mildere og vådere vintre, gør det nødvendigt at tage højde for kraftige og pludselige regnskyl.
Samtidig regner det ikke kun om vinteren, og det er vigtigt ikke at indbygge fugt i byggeriet. Derfor er en generel satsning på inddækning med henblik på at holde byggeriet tørt en rigtig god investering.
Ulykker koster dyrt
Sidst, men ikke mindst viser en analyse fra BAT, at prisen på en arbejdsulykke i 2011 i gennemsnit løber op i 35.500 kroner.
Der peges på, at virksomhederne i byggesektoren i 2009 havde en gennemsnitlig overskudsgrad på 1,7 procent, og at det i praksis betyder, at en virksomhed skal omsætte for godt to mio. kroner for at betale for en ulykke i den størrelsesorden:
- Derfor kan det i høj grad betale sig for virksomhederne at undgå ulykker, konkluderer BAT.