Almene renoveringer vigtig niche
Beboerinddragelse er et vigtigt parameter ved store renoveringsprojekter i de almene boligområder
MT Højgaard er hovedentreprenør på renoveringen af Ladegårdsparken i Holbæk - en renovering der samlet løber op i godt 400 mio. kroner.
MT Højgaard kan trække på erfaringer fra flere tilsvarende meget store renoveringsprojekter i almene boligforeninger, blandt andet i Taastrup og i Albertslund.
- Det er rigtigt, at det også er et vigtigt forretningsområde i en tid, hvor der måske ellers ikke er så meget nybyggeri, men det er meget spændende, siger markedschef i MT Højgaard, Nina Dencker Nielsen.
Hun understreger, at MT Højgaard lægger stor vægt på at inddrage beboerne mest muligt.
I Holbæk Boligselskab lægger man ikke skjul på, at MT Højgaard er valgt som hovedentreprenør blandt andet fordi de allerede har vist, at de har metoder og ekspertise til at inddrage beboerne.
- Størstedelen af beboerne i de nuværende 900 lejligheder skal genhuses, og det gør renoveringsopgaven kompleks. Her bor travle børnefamilier, hvis hverdag skal fungere, ligesom der også bor ældre, der måske kun har flyttet få gange i livet og ikke føler sig trygge ved at skulle genhuses. Så udover den byggefaglige del betyder smidige processer og høj beboerinddragelse meget for en succesfuld opgaveløsning. Det kræver en indsats at gøre potentielle modspillere til ambassadører for renoveringsprocessen, men det er nødvendigt for os, siger Michael Rasmussen, der er formand for Holbæk Boligselskab.
Inddragelse af unge
Der er ikke stillet særlige krav om et vist antal lærlinge eller beskæftigelse fra lokalområdet, men afdelingsbestyrelsen lægger ikke skjul på, at man håber, at nogle af områdets unge kan finde beskæftigelse eller praktikplads på projektet.
Den forventning forstår og deler MT Højgaard.
- Vi har erfaringer fra tilsvarende boligrenoveringerne i Taastrup og Aarhus, hvor lokalområdets unge er blevet inddraget. Vi har haft et engageret samarbejde med beboerne. Vi havde blandt andet held med at skaffe lærepladser til to unge mænd fra blokkene, og hele vores engagement var med til at gøre potentielle modspillere til ambassadører for renoveringsprocessen. De har for eksempel hjulpet os med sprogbarrierer og med at opnå respekt for vores folk og vores materiel, siger Nina Dencker Nielsen.
Erfaringerne skal bruges også i Holbæk.
Vi har allerede fået den første forespørgsel fra en ung, som gerne vil have en praktikplads som ingeniør, og det vil også være naturligt at se, om der er lokale, der er i behov for et akutjob. Vi vil gerne have de unge inddraget. Det giver dem ejerskab til renoveringen og betyder mindre hærværk og mindre tyveri, siger Nina Dencker Nielsen.
Også flytteentreprise
Projektchef Peter Simoni forventer, at der gennemsnitligt vil være 50-60 håndværkere i gang på renoveringsopgaven gennem de næste to år, arbejdet vil vare. Der renoveres to blokke ad gangen i en kontinuerlig rytme. Det udendørs arbejde foregår under inddækning, som tilsvarende etableres og nedtages kontinuerligt.
MT Højgaard har ingen egenproduktion på opgaven, der alene udføres med underentreprenører og i høj grad lokale håndværkerfirmaer.
En del af MT Højgaards entreprise består af flytning af beboerne, der midlertidigt skal genhuses, og det er ifølge Peter Simoni første gang, virksomheden også fungerer som flyttefirma om end det sker med underentreprenør.
Selve genhusningen er dog et forhold for boligselskabet.