23948sdkhjf

Plader med omvendte spande

Ny type betondæk er med til at mindske energiforbruget i nye bygninger
Mere energirigtigt byggeri, bedre indeklima – og lettere støbearbejde på byggepladsen. Det er blot et par af fordelene ved en ny type betondæk, som elementproducenten Betonelement har sendt på gaden.

Koncernen er de første i Danmark med de såkaldte AirDeck, som er et stort teknisk fremskridt, og som giver blandt andet arkitekterne langt flere valgmuligheder.

Ikke mindst når det gælder energirigtigt byggeri og passivhuse vil AirDeck være et logisk valg, siger adm. direktør i CRH Concrete Claus Bering.

- Med AirDeck kan man fremtidssikre sit byggeri, både når det gælder indeklima og energiforbrug, siger han.

Teknikken bag AirDeck er velafprøvet i blandt andet Benelux-landene, og på Betonelements fabrik i Varde er produktionen allerede i fuld gang.

Her gælder det leveringen til SE’s (det tidligere SydEnergi, red.) nye firmadomicil i Esbjerg, og Claus Bering forudser, at dette byggeri – der bliver Danmarks største passivhus, når det står færdigt i 2013 – vil øge interessen for AirDeck endnu mere.

- Der bliver stadigt større fokus på energiforbrug og arbejdsmiljø. Man kan lægge varme- og køleslanger ind i dækket, og det er både med til at mindske energiforbruget og til at forbedre indeklimaet, siger Claus Bering.

Spande i betonpladen

AirDeck produceres som tynde betonplader hvor der indstøbes omvendte spande i et systematiseret mønster, og dækelementerne, som kan produceres op til 3,3 x 10,2 meter, transporteres som almindelige dæk stablet på vogn.

På det monterede Airdeck lægges den nødvendige armering, inden det støbes færdigt, Spandene kan placeres der, hvor det passer bedst i forhold til dækkets anvendelse.

Desuden kan der lægges varme- og køleslanger ind i dækket - slangerne fordeler indfaldsvarmen rundt i bygningen, og det giver et bedre indeklima, fordi der bliver mindre behov for direkte ventilation, som kan medføre træk.

Og for eksempel el-kabler og afløb kan også støbes ind i hvert enkelt dæk efter behov.

De nye betondæk kan blive op til 30 procent lettere end de traditionelle løsninger. Det betyder meget for hele konstruktionen. Samtidig kan du bygge med større spændvidde og placere søjlerne langt mere frit, alt efter behov. Desuden kan man bygge i anderledes former som ved SE’s byggeri

Otte etager bliver til ni

Alle disse fordele reducerer ikke bare den samlede vægt. De forøger også mulighederne inde i huset – populært sagt kan det give en ekstra etage.

Forklaringen er, at man kan se helt bort fra det nedhængte loft, hvis ventilationen bliver støbt ind i dækkene og man undlader bjælkelaget.

- Det betyder, at den samlede etagehøjde og dermed facade-arealet – alt efter forudsætningerne – kan reduceres betydeligt, og måske kan det endda give plads til en ekstra etage, hvis for eksempel en lokalplan opererer med klare højdegrænser. Otte etager bliver til ni, påpeger Claus Bering.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11