23948sdkhjf

København vurderer risici for oversvømmelser

Cowi A/S har foretaget en screening af, hvor udsat hver enkelt af Københavns Ejendommes 2.257 bygninger er for oversvømmelse
Stormen Bodils hærgen i sidste uge skabte oversvømmelser flere steder i landet og de senere års voldsomme regnfald har for alvor sat fokus på ikke mindst oversvømmede bygninger.

Det fokus har også været aktuelt i København. Men præcist hvilke skoler, plejehjem, administrationsbygninger mv. i København er udsatte for oversvømmelse, når ekstremregnen igen er over os?

Det spørgsmål har kommunens ejendomsselskab, Københavns Ejendomme, nu fået en afklaring på. Cowi har nemlig vurderet samtlige 2.257 bygninger i selskabets portefølje for risikoen for oversvømmelse.

Med denne viden i baghånden kan kommunen i højere grad målrette sin klimaindsats. Ditte Ivalu Esbirk, udviklingskonsulent i Københavns Ejendomme, fortæller:

- Vi arbejder ud fra en målsætning om, at vores klimaindsats skal være helhedsorienteret og rentabel. Med screeningen af alle vores bygninger har vi nu et kvalificeret vidensgrundlag, som giver os bedre mulighed for at prioritere i vores initiativer. Vi har således fået en afklaring på, hvor der er behov for større terrænmæssige tiltag, og hvor der blot er behov for mere banalt vedligehold eller kloakarbejde. Samtidig kommer screeningen til at indgå som element i vores generelle vedligeholds- og renoveringsindsats. Hvis vi alligevel skal i gang med et renoveringsarbejde på en af vores bygninger, og vi nu ved, at denne bygning er i risikozonen for oversvømmelse, kan vi sikre bygningen samtidigt og dermed optimere ressourcerne, siger Ditte Ivalu Esbirk.

Ny viden

Den individuelle vurdering af Københavns Ejendommes bygninger er udført på baggrund af data fra kommunens oversvømmelsesrisikokortlægning tilbage fra 2010.

- Kommunen havde allerede kortlagt de fremtidige potentielle oversvømmelser med den mest grundige metode, der findes – nemlig hydrauliske modeller, kaldet Mike Flood, der beskriver kloaksystemet og konsekvenserne af en eventuel udbredelse af vand på terrænoverfladen, det vil sige at et helt skybrud beregnes fra de første dråber falder, til vandet igen kan ledes til kloak, siger projektleder i Cowi Henrik Brøndholdt Johnson og fortsætter:

- På baggrund af disse data har det været nemt for Københavns Ejendomme og Cowi at gå ind og lave en vurdering af de enkelte bygninger i kommunen: Dataene fra kortlægningerne har vi anvendt i GIS, hvor vi har undersøgt bygningernes placering i forhold til de potentielle oversvømmelser og deres vanddybde – jo dybere vandet vil stå, jo mere kritisk, da risikoen for, at vandet kan løbe ind i bygningen, således øges. På den måde har vi altså kunnet vurdere for hver enkelt bygning, hvor udsat den er i tilfælde af skybrud.

Grundig inspicering

Udover den overordnede screening blev en række skoler, der står over for renovering, underlagt en særlig grundig inspicering. Henrik Brøndholdt Johnson fortæller:

- Vi udbyggede Mike Flood-modellerne af kloaksystemet i nærheden af hver skole, så vi fik suppleret vores oversigt over alle de store og vigtige kloakledninger i Københavns Kommune med alle de små kloakrør i området, for eksempel kloakrør inde omkring den enkelte skoles bygninger. På den måde kunne vi bestemme den nøjagtige vanddybde ved oversvømmelse for hver enkelt bygning. Samtidig var vi ude på skolerne og grundigt gennemgå tage, kældre, lyskasser, kælderskakter med mere, hvor vi ved, at vandet kan trænge ind i bygningerne, siger Henrik Brøndholdt Johnson.

På baggrund af denne samlede vurdering var det således muligt at udarbejde forslag til, hvordan kommunen bedst kan forebygge oversvømmelse på de pågældende skoler, eksempelvis forhøje kanter rundt om kritiske nedløb, etablere pumpebrønde, ændre belægning/fald af terræn rundt om bygningerne, indsætte højvandslukke, eller udbygge kloakken mv.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125