23948sdkhjf

Byggebranchen frygter øget svindel med affald

Svært at skelne privat affald fra erhvervsbyggeaffald, og det kan føre til unfair konkurrence over for de lovlydige firmaer
Det nye erhvervsaffaldssystem er baseret på frivillig tilmelding, og selvom de bakker op bag princippet vækker det nu også bekymring hos byggebranchens organisationer.

Både Dansk Byggeri og Håndværksrådet frygter, at nogle danske og udenlandske firmaer og bygningsarbejdere i øget grad kan snyde og aflevere affald uden at betale, ved at de sørger for at camouflere byggeaffaldet som privat.

- På de offentlige genbrugspladser er der en vis risiko for, at de danske eller udenlandske firmaer, der ikke har tænkt sig at overholde loven og betale for at komme af med deres affald, kan smutte igennem ved, at de lader som om det er privat affald. Så vidt vi har forstået, er ordningen baseret primært på tillid til, at virksomhederne lever op til loven. Men tillid er som regel ikke nok. Der bør satses på øget kontrol, siger Simon Stig-Gylling, der er miljøkonsulent i Dansk Byggeri.

Sniger sig uden om

De samme toner lyder fra Håndværksrådet, hvor man ligesom i Dansk Byggeri er glad for princippet i ordningen om, at det er de firmaer, der benytter genbrugssystemet, der selv må betale.

Men Håndværksrådet frygter også, at der kan være personer eller firmaer, der vil snige sig uden om.

- Desværre er der altid nogle få brodne kar blandt danskere og udlændinge, som sikkert vil aflevere deres byggeaffald uden at give sig til kende. Så vi opfordrer genbrugspladserne og kommuner til at sikre sig, at det ikke sker. Det er urimeligt og konkurrenceforvridende, hvis firmaer kommer af med deres bygeaffald uden at betale, mens andre må betale store summer for det, siger Lars Magnus Christensen, der er erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet.

De er dog ikke alene med disse bekymringer. Også mange kommuner opererer med samme risiko.

Blandt andet har Teknik- og Miljøforvaltningen i København i deres behandling af sagen omtalt dette, og den forventer, at der bliver erhvervsaffald, der ikke betales for, som så de private borgere må betale for.

Et af de affaldsselskaber, som blandt andet betjener noget af København, men også 18 andre kommuner, Vestforbrænding, erkender også problematikken.

- Systemet er i udstrakt grad baseret på tillid, og at brugerne er lovlydige og betaler sit. Og det forventer vi i høj grad. Men selvfølgelig findes der personer, der vil spekulere i det her, og vi er helt bevidst om at vi skal holde øje med dette problem, siger vicedirektør i Vestforbrænding, Birger Johansson.

I nogle kommuner som eksempelvis Roskilde affotograferer man nummerpladerne på alle biler på pladsen og sender efterfølgende regninger ud til erhvervsvirksomheder.

Mere kontrol

Vestforbrænding har valgt et andet system, men vicedirektør Birger Johansson siger, at de vil være mere opsøgende på pladsen, hvis der eksempelvis kører en kassevogn ind med meget byggeaffald, uden at de betaler.

Vestforbrænding har da også besluttet at opgradere kontrollen med flere stikprøver på genbrugspladserne, og der bliver ansat flere personer til denne opgave.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089