Håndværkerne får nu mere for deres løn
For andet kvartal i træk har de timelønnede i bygge- og anlægsvirksomheder positiv realløn
For andet kvartal i træk er bygningsarbejdernes lønstigning højere end inflationen, og det øger købekraften efter tre et halvt år, hvor der har været tale om et uafbrudt reallønstab.
Bygningsarbejdernes årlige lønstigning - opgjort i andet kvartal 2013 i forhold til samme kvartal sidste år - er på 1,7 procent, fremgår det af DAs Konjunkturstatistik. I samme periode har inflationen ifølge Danmarks Statistik været på 0,9 procent,
- Det er rigtig godt nyt, fordi der er oparbejdet et ganske stort købekraftsefterslæb siden slutningen af 2009. Det er ikke mindst den lave inflation, som er med til at sikre købekraften, og hvis den fortsat kan holdes på et lavt niveau, er der basis for at den positive udvikling kan fortsætte i den kommende tid. Forhåbentlig vil vi se en stabilisering på et fornuftigt niveau, når hjulene for alvor kommer i gang oven på krisen, siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i bygningsarbejdernes paraplyorganisation BAT.
Den årlige lønstigning for funktionærerne i byggeriet ligger med 2,6 procent stadig et stykke foran de timelønnede. For bygge- og anlægsbranchen under ét er den årlige lønstigning opgjort til 1,9 procent dog med store forskelle for de enkelte delbrancher, idet det går bedst for installationsbranchen.
Ikke prangende
Afdelingschef i Dansk Byggeri Vibeke Gaardsholt noterer, at den forbedrede realløn i bygge og anlæg især skyldes den ekstremt lave inflation".
- Efter en lang periode, hvor aktiviteten har været i frit fald og hvor lønstigningstakten er fuldt med ned og hvor der er rettet op på den konkurrencemæssige situation, så er der atter ved at komme lidt mere gang i aktiviteten i branchen. Det kaster lidt højere lønstigninger af sig, fordi virksomhederne kan se lidt længere frem. Det er dog alt andet end prangende og ikke udtryk for, at vi er på vej mod høje lønstigningstakter, som da det gik allerbedst under højkonjunkturen, siger Vibeke Gaardsholt.
Gunde Odgaard mener heller ikke, at lønstigningerne er prangende.
- Men det er heller ikke så afgørende, blot der er tale om bedre realløn. Hellere beherskede lønstigninger, der øger købekraften, end at store lønforhøjelser ædes af inflationen.
Han efterlyser nu, at de seneste tre års lave lønstigninger veksles til arbejdspladser.
- De danske bygningsarbejdere har udvist ansvarlighed under krisen, og så håber jeg, at arbejdsgiverne kvitterer for løntilbageholdenheden ved at ansætte nogle af vores mange ledige medlemmer frem for at ansætte udenlandsk arbejdskraft, siger Gunde Odgaard.
Privatforbrug skal op
For hele DA-arbejdsmarkedet er der tale om lønstigninger på 1,8 procent, og fortsætter den udvikling, bliver 2013 det første år siden 2009 med reallønsstigninger, siger chefanalytiker hos Nykredit, Tore Stramer, til Ritzau.
- Vi kommer fra en situation, hvor mange danskere kunne se, at det beløb, de havde til forbrug hver måned, det blev mindre. Og det er vendt, så det nu igen er stigende, Det betyder, at fundamentet, for at vi kan komme til at se en fortsat stigning i privatforbruget i år, det er til stede. Og det er bestemt glædeligt, siger han.
Chefanalytikeren påpeger, at privatforbruget i Danmark udgør i omegnen af 50 procent af det samlede bruttonationalprodukt, og at privatforbruget derfor spiller en kæmpe rolle for væksten.
- Vi er meget afhængige af, at der kommer mere gang i privatforbruget, hvis vi skal ryste os fri af den krise, der har haft tag i Danmark i flere år nu, siger Tore Stramer.
Han understreger, at de danske lønninger stiger langsommere end i de lande, vi konkurrerer med på eksporten, og det er godt for den danske konkurrenceevne og eksport - og for arbejdspladserne herhjemme.