Social dumping kom på dagsordenen
Folketingets partier er enige om, at social dumping er uacceptabelt. Men når det kommer til at gøre noget ved problemerne, kniber det for partierne at finde fodslag
- Vi er bekymrede over, at der er rigtig mange danskere, som har mistet deres arbejde, og at der er rigtig mange danskere, som står uden for arbejdsmarkedet og har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, fordi udenlandsk arbejdskraft kommer hertil og udkonkurrerer danskerne, sagde Martin Henriksen blandt andet som begrundelse for ønsket om en forspørgselsdebat.
Klar i mælet
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) var meget klar i mælet.
- Der er polske arbejdsmænd, der får lov at gå på stilladser, der ikke kan sikkerhedsgodkendes. Der er alvorlige arbejdsulykker, der medfører dødsfald. Der er arbejdsgivere, der spekulerer i hverken at overholde reglerne, når det handler om moms, skat, arbejdsmiljø eller sikkerhedsbestemmelser, og der er danske kolleger, der oplever, at der snydes, og at den danske model undergraves. Udenlandske virksomheder skal selvfølgelig være velkomne i Danmark, men det er en forudsætning for den danske arbejdsmarkedsmodel, at når man arbejder her, foregår det på danske vilkår, sagde beskæftigelsesministeren.
Danske spilleregler
Venstres ordfører, Inger Støjberg, slog fast, at Venstre ønsker, at arbejdet i Danmark skal ske efter danske spilleregler, "så vi sikrer gode lønforhold og gode arbejdsvilkår for de lønmodtagere, der kommer hertil, og også en fair konkurrence for arbejdsgiverne":
- Der er generelt set ikke tegn på, at indvandrere, der ansættes i danske virksomheder, fortrænger danske ansatte i tilsvarende arbejdsfunktioner. Langt de fleste af de østarbejdere, der er kommet til Danmark siden udvidelsen af EU, bidrager positivt til det danske arbejdsmarked. De arbejder under ordnede forhold til fordel for den danske samfundsøkonomi, sagde Inger Støjberg blandt andet.
Rammer arbejdsgivere
SFs Eigil Andersen gjorde opmærksom på, at ikke kun lønmodtagere rammes af social dumping.
- Der er andre end lønmodtagerne, som bliver ramt af social dumping. Det rammer også danske virksomhedsejere. Tænk bare på de håndværksmestre og lastbilvognmænd, der giver en ordentlig løn og betaler den moms og den skat, som de skal, og som overholder arbejdsmiljøreglerne. De risikerer simpelt hen at skulle lukke deres virksomhed, at dreje nøglen om på grund af social dumping. Så hvis Venstre, Konservative og Liberal Alliance ikke ville stemme for øget kontrol mod social dumping på grund af de danske lønmodtagerjob, som er i fare, kunne man have gjort det af hensyn til virksomhedsejerne, sagde Eigil Andsersen.
EU-regler må ændres
Finn Sørensen fra Enhedslisten pegede på, at "EU-regler om udstationering og nogle afgørelser fra EU-Domstolen forhindrer os i at stille krav om lige vilkår til udstationerede virksomheder", og han sagde videre:
- Vi skal have ændret de EU-regler, der forhindrer os i at stille krav om lige vilkår. Der er muligvis nogle forbedringer på vej med Kommissionens direktivforslag om håndhævelse af udstationeringsdirektivet, men det løser altså ikke det grundlæggende problem, som jo er EU-Domstolens afgørelser, der har grebet ind i konfliktretten og i medlemslandenes ret til at beskytte sig imod social dumping, sagde Finn Sørensen, der kræver, at Udstationeringsdirektivet ændres, så det bliver muligt at stille de samme krav til udenlandske tjenesteydere her i landet som til danske virksomheder.
Markedet bestemmer
Liberal Alliances ordfører, Joachim B. Olsen, er modstander af at begrænse den østeuropæiske arbejdskraft i Danmark.
- Der er nogle, der kan udkonkurrere nogle andre. Det er den måde, der bliver skabt velstand på. Det er markedet rigtig godt til, men det er politikerne tit rigtig dårlige til. Jeg ville da være meget utryg ved, hvis vi herinde skulle sidde og vurdere, hvor der er behov for arbejdskraft. Det er markedet langt bedre til, end vi er, sagde Joakim B. Olsen.
De Konservatives ordfører, Mike Legarth noterede, at "den situation, hvor arbejdskraften rykker derhen, hvor der er brug for den, og hvor barrierer og begrænsninger minimeres, er teoretisk set et drømmescenarie":
- Fremtidens arbejdskraft er ikke nationalt forankret på samme måde som tidligere... At forsøge at skrue tiden tilbage og sætte yderligere begrænsninger op for udenlandsk arbejdskraft vil ikke være i Danmarks interesse. Det bevarer nemlig ingenting, det skader kun, mener Mike Legarth.