23948sdkhjf

Regeringen og VK går i natkamp om energi

Efter flere timers forhandlinger mandag aften er der fortsat ikke en aftale på plads om energien i Danmark.
Skal 200.000 danske husstande tvinges til at udskifte oliefyret? Skal der bygges én eller to havvindmølleparker? Og hvad skal afregningsprisen for biogas være?

Efter fire timers forhandlinger mandag aften deler de spørgsmål fortsat regeringen og Venstre og De Konservative.

Parterne mødtes mandag aften klokken 20 i Klima- og Energiministeriet, men det er endnu ikke lykkes at nå frem til en aftale.

Ifølge Ritzaus oplysninger er alt fortsat i spil. Parterne vil med andre ord ikke lukke én del af aftalen, før man er enig om alle dele.

På forhånd har der dog været forlydender fra flere af forhandlingsparterne om et muligt kompromis, og både i regeringen og i oppositionen forventer man et bredt forlig.

En løsning kan være, at regeringen får sit opfyldt sit krav om to havvindmølleparker, mod at Venstre får opfyldt sit krav om, at danske husstande ikke skal tvinges til at udskifte oliefyret.

Under alle omstændigheder ventes energiaftalen til knap fire milliarder kroner at blive godt nyt for miljøet, men den vil til gengæld gøre det dyrere at være dansker.

Regeringen har lagt op til, at aftalen skal bane vejen for, at al energi i Danmark i 2050 vil komme fra vedvarende energikilder som eksempelvis vindmøller. Det skal hjælpe på Danmarks CO2-regnskab.

Til gengæld skal de danske husstande og de danske virksomheder indstille sig på en højere energiregning. Stigende priser på el og varme skal nemlig finansiere blandt andet én eller to nye havvindmølleparker.

Selvom regeringen skulle blive enige med Venstre og De Konservative om en aftale natten til tirsdag, er den dog ikke endelig på plads.

Regeringen skal nemlig først forelægge aftalen for Dansk Folkeparti og Enhedslisten for at se, om de to partier kan tilslutte sig resultatet. Det kan ske med et telefonopkald fra klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) allerede tirsdag formiddag.

På forhånd er forventningen dog, at hovedlinjerne bliver lagt af regeringen, Venstre og De Konservative, og dem får DF og Enhedslisten formentlig ikke lov til at rokke ved. Alligevel er forventningen at de to yderfløjspartier tilslutter sig aftalen.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098