23948sdkhjf

Digitalt byggeri kan give bagslag

Byggebranchen har forberedt sig til nye digitale krav, mener Bygherreforeningen, mens Danske Ark frygter unødvendigt mange ekstra krav fra uerfarne kommunale bygherrer
Vejen fra papir til BIM - Bygnings Informations Modellering - kan være lang, men de mindre arkitekt- og rådgivningsvirksomheder klarer sig overraskende godt i den digitale konkurrence.

Det var en af de ting, der fremgik af den netop overståede BIM Universe 2013-konference i København, hvor 3D-modellering, informationsflow og projektertingsforløb i værdikæden var til debat og diskussion.

Mindre eksperimentelle bygningsprojekter er fortsat nødvendige, som et igangværende projekt hos tegnestuen BIG er et eksempel på.

Små “byggelaboratorier" skal finpudse de digitale værktøjer, der baner vej for de store projekter og på sigt sikrer bedre drift og vedligehold af bygningerne.

Ifølge Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, er der nye krav på vej, når de statslige krav om brug af BIM nu bredes ud på kommuner og regioner.

- Heldigvis er der tendens til, at man nu tager bygherrens behov for at drifte og vedligeholde mere alvorligt, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Branchen har øvet sig

Henrik L. Bang mener, at de krav, der tidligere blev stillet til at digitalisere projekteringen, kunne virke noget diffuse.

- Nu er kravene blevet mere præcise, og det er også nødvendigt, i og med at en masse nye bygherreaktører er på vej. Men det åbner også for muligheder for fejl, siger Henrik L. Bang, som imidlertid antyder, at de værste børnesygdomme er slut, samtidigt med, at kommuner og regioner i henhold til IKT-bekendtgørelsen skal kræve digitalt byggeri i en lang række byggesager.

- Branchen har øvet sig, og tingene er blevet mere præcise. De virksomheder, der tænker det digitale ind fra starten, har en fordel, mens de håndholdte står over for udfordringer. Men vi skal huske, at det primært drejer sig om de større projekter. Der vil stadig være en underskov af mindre projekter, hvor digitalisering ikke er normen, siger Henrik L. Bang, som mener, at den nye bekendtgørelse om digitalisering (der trådte i kraft 1. april 2013, red.) lægger op til, at bygherren gør sig klart hvad han skal bruge.

- Digitalisering stiller store krav til bygherren om at gøre sit hjemmearbejde. Og opfordringen herfra til de kommunale bygherrer er at få gjort forarbejdet, før man stiller disse krav, lyder det fra Bygherreforeningens direktør, der 27. og 28. maj er vært ved to konferencer i København og Kolding, der skal klæde de offentlige bygherrer bedre på til de nye digitale muligheder.

Smitter børnesygdom?

Christian Lerche, adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder (Danske Ark) frygter, at flere bygherrer som er uerfarne, vil stille krav uden refleksion ud fra tankegangen “hellere et krav for meget end et krav for lidt".

- Vi ser allerede nu, at der stilles krav om en helt utrolig detaljeringsgrad for modeller og alt hvad der skal simuleres og visualiseres. Langt ud over hvad fagdommerne gider kigge på, siger Christian Lerche til Licitationen.

- Derfor er vores frygt, at flere vil bruge anledningen til at stille unødvendige krav, så flere bliver smittede med børnesygdommene i stedet for at udrydde dem. Derfor har vi brug for kompetente bygherrer, der kan gøre sig fri af det, som Danske Ark ser som en overdreven forsigtighedstilgang, siger han.

Generationsudfordring

Christian Lerche medgiver iøvrigt, at nogle af de unge arkitektvirksomheder, der er blevet etableret med digitale designværktøjer som det primære værktøj, har en fordel i forhold til de mere traditionsbundne. Jeg oplever i højere grad at vi ser generationsudfordringer, snarere end de størrelsesbaserede.

De større arkitektfirmaer har haft en tilvænning i takt med at kravene er blevet strammet og udvidet. Og det har været en betydelig og omkostningsfuld læreproces for mange arkitekter, men jeg tror ikke, at nogle af de store virksomheder bliver hægtet af. Til gengæld vil nogle af de mindre, der før fløj under radaren, blive tvunget til at komme på banen - i kraft af de nye digitale krav fra kommunerne, siger Christian Lerche, der understreger, at det digitale byggeri er en helt naturlig udvikling, og at lettere adgang til data også kan give bedre byggerier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08