23948sdkhjf

Sammenbrud for ny vvs-overenskomst

Blik og Rør beskylder Tekniq for at ville åbne døren til social dumping på vid gab
Forhandlingerne om en ny overenskomst for landets vvs’ere og blikkenslagere er brudt sammen. Det skete natten til onsdag, hvor forhandlerne fra Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk Metal på den ene side og arbejdsgiverne fra Tekniq måtte konstatere, at der ikke længere var udsigt til at blive enige. Parterne har nu orienteret forligsmanden, som vil overtage forhandlingerne.

Flere temaer skiller parterne, men uenigheden var særlig voldsom på bestemmelserne, som sikrer de ansatte den rette løn under akkord. Her var arbejdsgiverne ifølge lønmodtagerne mødt frem til forhandlingerne med ultimative krav, som vil sænke lønniveauet i branchen.

- Arbejdsgivernes krav om afskaffelse af overenskomstens værnebestemmelser vil ikke alene medføre et betydeligt løntab for vores medlemmer, det vil også åbne døren til social dumping på vid gab. Vi har deltaget konstruktivt i forhandlingerne, og kommet med flere løsningsforslag til, hvordan vi kan sikre danske arbejdspladser. De er alle blevet afvist af arbejdsgiverne, og derfor var det formålsløst at forhandle videre, siger Blik- og Rørarbejderforbundets forbundsformand Max Meyer.

Fordel for branchen

Værnebestemmelsen i VVS-overenskomsten har ifølge Max Meyer vist sig at være et effektivt værn mod social dumping. En afskaffelse af bestemmelsen vil uvilkårligt gøre det lettere for eksempelvis østeuropæiske virksomheder at udkonkurrere danske virksomheder. Bestemmelsen giver forbundet mulighed for kontrolopmåling af et stykke arbejde, hvis der er mistanke om at det udføres væsentligt billigere end det bør efter prislisterne.

- Lige i det her tilfælde sikrer overenskomsten faktisk, at virksomhederne i branchen konkurrerer på lige vilkår til en ordentlig løn. Derfor er vi uforstående overfor arbejdsgivernes krav, og vi synes det er pudsigt, at det er os og ikke Tekniq, som forsvarer danske arbejdspladser i landets mange små- og mellemstore vvs-virksomheder. Det er et sikkerhedsnet, som sjældent kommer i brug, men som det er med sikkerhedsnet, så er de af og til livsvigtige, siger Max Meyer.

Tekniqs administrerende direktør Niels Jørgen Hansen vil ikke oplyse, hvilke temaer, som skiller parterne, og vil heller ikke kommentere påstanden om at “åbne døren på vid gab for social dumping".

- Men der er en række områder, hvor vi ikke er enige, men jeg vil ikke kommentere på forhandlingerne i øjeblikket. Vi betragter ikke forhandlingerne som afsluttet. De flytter nu blot til Forligsinstitutionen, og det vil ikke gavne mulighederne for de videre forhandlinger med en offentlig polemik, siger Niels Jørgen Hansen.

Til forligsinstitutionen

Efter sammenbruddet på vvs-området er blikkenslagere og vvs’ere under overenskomsten med Tekniq blandt de ganske få inden for byggeriets område, hvor det ikke er lykkedes at indgå forlig.

Parterne orienterede hver for sig forligsmand Asbjørn Jensen i løbet af onsdagen. I dag er LO og DA kaldt til forligsmanden, som allerede har meddelt, at alle parter, der ikke senest i går havde indgået forlig, vil blive kaldt til forhandling. Det ventes at ske i løbet af weekenden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078