23948sdkhjf

Malerfirma får ret i strid om enkeltmandsfirmaer

Arbejdsretten giver DSJ Malergruppe medhold i, at aftaler med tjekkiske enkeltmandsfirmaer var reelle entrepriseforhold
Der var tale om reelle entrepriseforhold, da fire tjekkiste malere i 2010 og 2011 udførte malerarbejdet på Hotel Bella Sky på Amager.

Det har Arbejdsretten netop slået fast i en kendelse knap to år efter, at de tjekkiske maleres arbejde var genstand for en faglig strid, der var tæt på at standse arbejdet på hotellet på grund af trussel om sympatikonflikt. Malernes Fagforening i Storkøbenhavn påstod, at der var tale om indleje af arbejdskraft, og at arbejdet derfor var omfattet af overenskomsten på området.

- Det er meget tilfredsstillende, at vi nu endelig er 100 procent frikendt for alle beskyldninger. Vi blev jo hængt ud som både dumpingselskab og en virksomhed, der undergraver den danske model. Selv om vi hele tiden har vidst, at påstandene ikke havde bund i virkeligheden, er det dejligt at få rettens ord for, at vi ikke har gjort noget forkert, siger Johannes Jakobsen, direktør i DSJ Malergruppe A/S.

Malerfirmaet Sander & Dam A/S, som er ejet af DSJ Malergruppe A/S, overlod en del af malerentreprisen på Bella Sky til Entreprisemaleren A/S, ligeledes ejet af DSJ. Entreprisemaleren indgik siden en samarbejdsaftale med det tjekkiske firma Profi Color, som derefter indgik aftaler om udførelse af arbejdet på hotellet med fire tjekkiske malere. I aftalen med det tjekkiske firma er det angivet, at entreprisesummen skulle betales med bestemte beløb pr. etage. Dette princip går igen i aftalerne med de tjekkiske malere, som ifølge udskrift fra Arbejdsrettens retsbog alle er selvstændige malermestre og medlem af det tjekkiske malerlaug.

Forholdene i orden

Retsformanden, højesteretsdommer Thomas Rørdam, slår i en sin kendelse fast, at såvel aftalen med Profi Color som aftalerne med de fire enkeltmandsmestre må anses for at være reelle entrepriseaftaler. Det fører ifølge dommeren heller ikke til et andet resultat, at materialerne blev leveret af Sander & Dam samt at de malere, der var beskæftiget på byggeriet, skulle være iført arbejdstøj med DSJ Malergruppes logo. At Entreprisemaleren senere ansatte de fire tjekkiske malere efter at der var varslet konflikt, kan ifølge dommeren ikke anses som udtryk for, at der var tale om arbejdsindleje.

- Vi har stor forståelse for jagten på underbetalt udenlandsk arbejdskraft og støtter den til enhver tid. Derfor var vores frustrationerne også ekstra store over at blive hængt ud, når vi vidste og kunne dokumentere, at forholdene var i orden, siger direktør Johannes Jakobsen fra DSJ Malergruppe, der har 135 ansatte.

Har givet fokus

Formanden for Malernes Fagforening Bo Rosschou siger i en kommentar, at man er “lodret uenig" med dommeren.

- Men vi tager naturligvis afgørelsen til efterretning. Sagen har imidlertid været med til at sætte fokus på det urimelige i en konstruktion, hvor arbejdet inden for det samme fagområde sendes videre i en uendelig række af underentrepriser. Heldigvis har myndighederne fået øje på det, og det er ulovligt i dag og vil blive betragtet som indlejet arbejdskraft, hvor der skal betales skat efter reglerne om arbejdsudleje, siger Bo Rosschou.

Det kalder Johannes Jakobsen for “ren sludder".

- Der er netop ikke tale om arbejdsudleje. Det er ikke vikarer. Det er reelle firmaer i reelle entrepriseforhold, siger Johannes Jakobsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.918