Dansk Byggeri: Ja til åbne døre og klare aftaler
Kædeansvar sikrer ikke arbejdsvilkårene på den enkelte byggeplads. Udgangspunktet må være, at den, der bryder reglerne, kommer til at hæfte, mener Dansk Byggeri
Vi er også tilhængere af fri konkurrence hen over landegrænserne. Det betyder til gengæld også, at vi ser det som en vigtig opgave at værne om, at konkurrencen foregår på en fair måde med overholdelse af de regler, der gælder i Danmark i forhold til overenskomst, arbejdsmiljø, skat mv.
Det er således magtpåliggende for Dansk Byggeri at være med til at sikre, at udenlandske virksomheder arbejder under ordnede forhold og udfører deres hverv i respekt for den danske lovgivning. Det vil konkret sige, at alle medarbejdere, herunder udenlandske, i samtlige medlemsvirksomheder i Danmark skal arbejde på overenskomstmæssige vilkår, og at alle udenlandske virksomheder skal være registreret i RUT-registret, og kontrollen af dette skal være effektiv.
Imod kædeansvar
Dansk Byggeri er imod kædeansvar, der betyder, at en hovedentreprenør hæfter for, at en underentreprenør overholder reglerne. Kædeansvar vil undergrave den danske aftalemodel, da det kræver lovgivning om løn og arbejdsforhold.
For de små virksomheder vil kædeansvar betyde en væsentlig finansiel byrde, idet det må forventes, at samarbejdsparterne vil kræve bankgarantier eller lignende i forbindelse med en underentreprise. Det kan medføre, at mange mindre virksomheder må lukke specielt med den nuværende finansielle krise.
For de større virksomheder vil det være en stor og umulig administrativ opgave at kontrollere, om deres samarbejdspartnere overholder reglerne. Samtidig medfører ansvaret ikke nødvendigvis, at underentreprenøren er motiveret for at overholde reglerne. Kædeansvar sikrer derfor ikke arbejdsvilkårene på den enkelte byggeplads.
Udgangspunktet må være, at den, der bryder reglerne, kommer til at hæfte. Dette ansvar skal ikke kunne tørres af på andre. Dansk Byggeri ønsker derfor at medvirke til, at virksomhederne bliver overenskomstdækket - det gælder både danske og udenlandske virksomheder. Dette sker blandt andet via de 48-timers møder, der blev indført i 2010, og som har vist sig at være særdeles effektive. Det er Dansk Byggeri og 3F enige om.
Tredjepartsforpligtelser
Dansk Byggeri er også imod tredjepartsforpligtelser, der vil betyde, at Dansk Byggeris medlemmer kun må entrere med overenskomstdækkede virksomheder.
Det er vores opfattelse, at tredjemandsforpligtelser vil være en urimelig hæmsko for den fri konkurrence. Det vil jo betyde, at medlemmer af Dansk Byggeri i for eksempel lokalområdet vil være afskåret fra at henvende sig til den lokale elektriker eller vvser, hvis denne ikke har overenskomstmæssige aftaler. Og igen - så har vi sammen med 3F indført regler om 48-timers møder, der betyder, at parterne hurtigt rykker ud på byggepladserne og løser problemerne, hvilket er en bedre løsning end tredjepartsforpligtelser.
Lettere administration er med til at sikre bedre overholdelse af reglerne.
Dansk Byggeri går ind for lettere administrative regler. Hovedparten af virksomhederne danske som udenlandske ønsker at overholde reglerne på det danske arbejdsmarked, men mange oplever, at det er umuligt at overskue. Dette gælder specielt, når virksomhederne vil bruge udenlandsk arbejdskraft. Herudover kompliceres opgaven af, at reglerne i de enkelte lande i EU er meget forskellige.
Fleksibel arbejdstid
Endelig er det også Dansk Byggeris holdning, at vi har behov for meget mere fleksibilitet i overenskomsterne. Det bør derfor være muligt for parterne på de enkelte arbejdspladser blandt andet at aftale arbejdstiden, så den passer til medarbejderne og den pågældende arbejdsopgave.
I forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2012 har Dansk Byggeri indgået aftaler med Dansk El-forbund og Dansk Metal og Blik- og Rørforbundet, der giver adgang til at aftale en mere fleksibel arbejdstid med tillidsmanden. Dansk Byggeri oplever, at både medarbejdere og virksomheder efterspørger denne fleksibilitet og ønsker at udbrede reglerne til de andre overenskomstområder.