Forurenet jord kan renses med strøm
Man kan rense forurenet jord ved hjælp af strøm, som opvarmer jorden og får forureningen til at fordampe opad
En nyere metode er amertikansk i sin oprindelse, og går i al sin enkelthed ud på at opvarme den forurenede jord. Det sker med nogle elektroder, som sættes ned i jorden til den dybde, hvor forureningen befinder sig.
Derpå sættes vekselstrøm til, og jorden varmes op. Dermed vil organiske forureninger begynde en fordampning, som finder opad, men inden den når så langt, vil den blive suget op. Denne proces er tidsbesparende i forhold til flere andre metoder, da den især ikke kræver opgravning, og tilmed kan metoden faktisk anvendes under eksisterende byggeri, hvis man ellers tager de nødvendige forholdsregler.
Amerikansk født idé
Det er firmaet GEO, der arbejder med denne amerikansk-fødte metode i Danmark, og i øjeblikket er man igang med en oprensning i Birkerød i Nordsjælland.
Metoden til oprensning af forurenet jord hedder ERH og betyder Electric Resistance Heating" altså opvarmning via elektrisk modstand.
Princippet med at opvarme jorden til kogepunktet er sådan set ret enkelt, men det kræver ekspertise at udføre den, for der er store krav til præcision ved placeringen af elektroderne, der skal sende strømmen ud i jorden. Det kan faktisk sammenlignes lidt med et induktionskomfur, hvor vandet begynder at koge efter meget kort tid.
- Metoden er både meget effektiv og meget konkurrencedygtig, når der er tale om lerholdig jord. I mere porøse vandførende lag med sand og grus skal man overveje det, inden man går i gang, for det hele handler om, at jorden skal lede strømmen bedst muligt, så den rette opvarmning opnås, fortæller projektchef John Ulrik Bastrup fra firmaet GEO.
- Et andet element er, at hvis der står en bygning på den forurenede grund, så er det jo et problem at grave jorden op. Her er vores metode igen særdeles anvendelig, fordi vi kan rense jorden, mens den bliver liggende hvor den er, nemlig under bygningen. På den pågældende opgave arbejder vi ned i en dybde på 15 meter, og det ville jo være en vanskelig opgave at flytte jorden i et sådant tilfælde, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Jorden varmes op og tilsluttes samtidigt et sugeanlæg, som gennem filtre opfanger forureningen, og er det inde under en bygning, kan al forureningen opfanges under gulvet, inden den fordamper op i selve bygningen.
- I sådanne sager er vi naturligvis meget påpasselige med at suge forureningen væk, således at den ikke går ind i bygningen, fortæller han videre.
Stor forberedelse
I det konkrete projekt i Birkerød har man haft en anlægsfase på tre måneder, og man regner med en udførelsesfase, det vil sige renseprocessen, på 20 uger.
Og rensningen er stort set total. Faktisk er jorden renset med omkring 99 procent, så metoden er ganske effektiv.
- Det er noget dyrt og avanceret grej. For selvom metoden som princip er enkel, så kræver det ret stor præcision at arbejde med det. Desuden kræves et avanceret generatorsystem, som kan levere den rette mængde strøm. Det hele kan styres så præcist, at vi kan varme den ene ende af en forurenet grund mere op end den anden, og på den måde styre processen fuldstændigt, siger projektchef John Ulrik Bastrup, der tilføjer at sammen med elektroderne sænkes en række temperaturfølere ned i jorden, således at man monitorerer processen fuldstændigt.
Der findes som nævnt andre metoder. En hedder ISTD, og er en konkurrerende metode som fungerer ved en slags trykkogning af jorden, altså også en termisk opvamning. En anden metode hedder EK Bio, og arbejder med jævnstrøm, som ved bevægelse af jordens ioner distribuerer tilsatte bakterier, som så nedbryder forureningen.
- Fordelen ved denne metode er at den er hurtig og effektiv sammenlignet med andre metoder. Især når der som nævnt er tale om lerholdig forurenet jord i vanskeligt tilgængelige omgivelser til stor dybde. Og termisk oprensning er faktisk den eneste insitu metode, der fungerer effektivt i lerjord, siger han.