Mindre byggefirmaer i fælles front
Over 300 byggevirksomheder i Region Sjælland prøver at finder sammen for at få del i kommende megaopgaver
Sådan kunne moralen lyde i Region Sjælland, hvor over 300 mindre og mellemstore byggefirmaer er begyndt at danne alliancer for at få en luns af de kommende byggeprojekter i regionen - det er fra den kommende Femern-tunnel til de tidsmæssigt mere nærliggende projekter i de regionale bygge- og anlægsopgaver.
Kirsten Giftekniv
Kirsten Giftekniv, som prøver at flikke de forskellige virksomheder sammen er udviklingsselskabet Femern Belt Development.
Ved hjælp af kommunale og regionale midler og EU-støtte, yder selskabet en indsats for at få blandt andet de lokale byggefirmaer til at indlede samarbejder. Og det lykkes.
- Det er en klar erkendelse hos de mindre og mellemstore firmaer i området, at de er nødt til at lave nogle alliancer og samarbejde for at øge deres muligheder for at få opgaver inden for de store anlægs- og bygningsinvesteringer, der er lige om hjørnet, siger Martin Nielsen, der er projektdirektør i Femern Belt Development.
Selskabet har gennem længere tid tilbudt firmaer både kurser og netværksmøder for at sikre et kompetence- og ledelsesløft og øget samarbejde, og de oplever lige nu succes.
Martin Nielsen mener, at det kan skyldes, at der er kommet en ny erkendelse om, at alliancer er vejen frem, hvis man skal fremtidssikre sin virksomhed inden for blandt andet bygge- og anlægsområdet.
Skal turde
- Det kan være grænseoverskridende for mange virksomheder, at de nu skal indgå i forskellige former for samarbejde med konkurrenter. Der er jo både knowhow og penge involveret, så det handler om at turde. Men vi oplever i hvert fald, at mange virksomheder kan se fordele ved at netværke, siger Martin Nielsen.
Femern Belt Development har tidligere kaldt deres projekt "Klar til Femern Bælt", men fremover kommer det til at hedde "Klar til nye udfordringer".
Det er udfra en erkendelse af, at det ikke kun er Femern-forbindelsen, som de mindre lokale virksomheder skal samarbejde om.
Der er mange andre store regionale bygge- og anlægsopgaver på vej, og det er endda projekter, der tidsmæssigt er tættere på.
Helt overordnet kommer der investeringer på omkring 140 mia. kroner inden for bygge og anlæg i Østdanmark.
Og samtidig skal der i Region Sjælland investeres 465 mio. kr. i klimavenlige energiløsninger over de næste tre år.
Pengene skal investeres i solceller, jordvarme og forbedringer af bygninger.
Femern Belt Development holder deres næste netværksmøde for virksomheder den 15. marts i Holmegaard ved Næstved.