23948sdkhjf

Myndighedskontrol skal følges til dørs

Skat, politiet og AT foretog i går en aktion på især byggepladser i hovedstadsområdet for at afsløre byggevirksomheder med uorden i papirerne. 32 hold kontrollerede "uanmeldt", bortset fra at man annoncerede aktionen i medierne fra morgenstunden, forholdene.

Aktionen koncentrerede sig om arbejde på byggepladser og inden for det grønne område, men ved de kommende aktioner vil også andre brancher blive kontrolleret, og Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen er "rigtig glad for at se, at handling følger ord", og han siger til Licitationen:

- Det er et positivt skridt, og det bliver spændende at se resultatet af aktionen. Det vil vi følge med interesse. Det har tidligere været diskuteret, om det er fornuftigt at meddele på forhånd, at man laver en aktion, men det overlader jeg trygt til myndighederne at vurdere. Det er de nok bedst til, siger Lars Storr-Hansen.

Maksimalt 130 kr. i timen

Licitationen peger på, at Skats AT’s og politiets aktion ikke er rettet mod underbetaling af byggearbejderne, men alene mod ulovligheder, men der siger Dansk Byggeris adm. direktør:

- Dårligt arbejdsmiljø, moms, skat og misbrug af regler er det store problem. Ved ikke at betale skat og moms kan virksomheder tilbyde at udføre opgaver til en meget lav pris, og det kan kun løses ved myndighedernes indsats. Det løses ikke ved tredje parts ansvar eller afsavnstillæg. Vi havde håbet, at fagbevægelsen i forbindelse med overenskomstforhandlingerne ville samarbejde om at løse problemerne med arme-ben-virksomheder, men de blev taget af bordet til vores store forundring.

- Ligesom fleksibiliteten vil vi også bruge spændet i lønningerne, og det vil kunne ses på de store anlægsprojekter med metroringen og Femern, ligesom det har været tilfældet ved anlægget af motorvejen Kliplev-Sønderborg. Timelønninger over 130 kr. er helt ude af spillet, siger Lars Storr-Hansen.

Ske i den anden hånd

Sekretariatschef i BAT-kartellet, Gunde Odgaard, er også glad for, at der endelig sker noget med hensyn til myndighedernes indsats mod social dumping:

- Den nuværende regering har tydeligvis taget skeen i den anden hånd og fagbevægelsen er enig i, at der skal sættes effektivt ind mod social dumping. Vi havde håbet ved overenskomstforhandlingerne at komme igennem med nogle krav, der sikrede, at udenlandske arbejdstagere overholdt danske løn- og arbejdsforhold fra deres første dag i landet, men det kunne vi ikke komme igennem med over for arbejdsgiverne. Når myndighederne træder så voldsomt meget mere i karakter, vil vi udnytte det på vores del af arbejdsmarkedet til at intensivere vores opsøgende arbejde med eksempelvis 48 timers møder.

- Vi venter spændt på resultater af gårsdagens aktion, selv om vi selv ved en lignende aktion, som også var forudannonceret den 5. september sidste år, oplevede byggepladser, der var forladt. De steder, hvor der var folk tilbage, fandt vi en masse "unøjagtigheder". Jeg håber også, at AT og Skat følger sagerne til dørs både over for hvervgivere hovedentreprenører og i hjemlandet hvor virksomhederne kommer fra, så de får en rusketur. Samtidig bør SKAT grundigt undersøge om timesedler og skattefradrag passer - om der står det rigtige på lønsedlerne. Vi har en mistanke om, at det ofte ikke er tilfældet, siger Gunde Odgaard til Licitationen.

Direktør Erik Møbius fra Dansk Håndværk er meget spændt på resultatet af aktionen fra Skat, AT og politiets side, men han ærgrer sig samtidig over, at der spilles med så åbne kort, at myndighederne ligefrem advarer om, at man nu skrider til handling.

Rammer de små

- Jeg havde foretrukket, at meddelelsen om aktionen var kommet ud i løbet af eftermiddagen. Nu er der ingen tvivl om, at eventuelle ulovlige byggearbejdere er blevet advaret og bliver væk fra arbejdspladsen. Men det er positivt, at der endelig sker noget fra myndighedernes side. Det er bare også nødvendigt at følge op med nye og uvarslede aktioner, ligesom det ikke nytter, hvis ikke man reelt kontrollerer, om de virksomheder, der er registreret i RUT, reelt findes i hjemlandet. Det hjælper heller ikke, hvis der udskrives bøder, at der ikke følges op med en eller anden form for opkrævning af de skyldige beløb, siger Erik Møbius til Licitationen. Han peger på, at når lønningerne dumpes, rammer det også lønnen til den lille håndværksmester, der kun har sig selv og måske et par svende i beskæftigelse, og de alle måske i høj grad er beskæftiget med underentrepriser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.135