23948sdkhjf

Storcenter knækker energi-kurven

Rødovre Centrum indvier i dag en ny fløj uden at gå på kompromis med den overordnede energistyring
Landets ældste storcenter, Rødovre Centrum slår i dag dørene op til en ny fløj på 14.00o kvm med biograf, fitness-center, 20 butikker samt en række kontorlejemål. Den nye fløj er fra starten en del af den systematiske energiindsats, som er en veritabel succeshistorie i centret, som er bygget i 1966.

Rødovre Centrum har nemlig knækket energikurven og skåret 24 procent af varmeforbruget samt 48 procent af strømforbruget til ventilationen.

Ifølge driftsleder Torben Sonne er resultatet opnået ved benhård energistyring af centrets CTS-anlæg via en webbaseret Vista-platform fra Schneider Electric, der er skræddersyet til centrets særlige behov.

- Schneider Electric har lyttet til vores ønsker og i stor udstrækning designet de enkelte skærmbilleder efter mine anvisninger. Det gør, at vi har den rette detaljeringsgrad uden at miste det overblik, der skal til, for at varme- og ventilationsstyring går op i en højere enhed, siger den maskinmesteruddannede driftsleder, der har ansvaret for otte kedelanlæg, hvorfra fjernvarmen fordeles til centrets fællesarealer og de cirka 65.000 udlejede kvm.

Skærmbillederne sladrer

Hver morgen - hjemmefra eller i centret - kan driftsleder Torben Sonne i ét og samme skærmbillede populært sagt ’tage temperaturen’ i butikker, restauranter og mange andre steder i centret. Via nogle få skærmbilleder kan han finjustere hver enkelt af centrets godt 50 ventilationsanlæg og sikre optimal udnyttelse af fjernvarmen. Det gør det også nemt at optimere energiforbruget og udnytte de skiftende ude- temperaturer i løbet af året til maksimalt frikøl. Derudover genindvindes det meste af den varme, der oplagres i løbet af et døgn.

Godt indeklima

Det er indstilling af såkaldte set-punkter i form af minimum- og maksimumtemperatur, der ifølge Torben Sonne i høj grad har gjort det muligt at opnå den energieffektive drift og samtidig tilgodese indeklimaet:

- Hvis vi hævede minimumtemperaturen fra for seksempel 19 til 20 grader i vintermånederne ville det øge det årlige varmebehov med fem-syv procent og samtidig skabe større risiko for trækgener. Selv om vi så vidt muligt tilgodeser, at optikeren måske vil have det lidt varmere end pels- og frakkeforretningen, åbner vi centret med en relativ lav temperatur, som langt de fleste erfaringsmæssigt finder behagelig. I løbet af dagen kan den stige nogle grader uden gener, hvis vi undgår for mange udsving, siger driftslederen.

Det begrænser samtidig antallet af skift mellem køl/varme i CTS-systemet, hvilket giver kontante fordele.

- Vi undgår så vidt muligt at flytte rundt på varmt vand i systemet og cirkulere en masse luft i centret, fordi det reelt ikke giver et bedre indeklima. Tværtimod vil et konstant højt luftskifte eksempelvis ofte skabe trækgener og dårlig driftsøkonomi. At bruge set-punkterne som styringsredskab svarer lidt til at finde det rigtige koblingspunkt i bilens gearkasse, så du kører længere på literen, skåner motoren og får en behagelig kørsel, forklarer Torben Sonne.

Systematik fungerer

Account Manager Jan Tingleff fra Schneider Electric, der har fulgt udviklingen i centret tæt, fremhæver, at systematisk energistyring kan aflæses på bundlinjen.

- Samtidig er det nemmere at tilgodese de stigende krav til et godt indeklima og komfort, som er væsentlige konkurrence-parametre for et center i fortsat vækst og med syv mio. kunder årligt, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11