23948sdkhjf

Grøn vækst er vejen ud af krisen

Bred appel til EU og EU-landenes finansministre om at satse på grøn omstilling frem for at spare
Vejen ud af EU-landenes dybe krise er ikke at spare og skære ned. Det er at investere i en grøn fremtid.

Således lød budskabet fra indtil flere sider, da blandt andre LO og BAT-kartellet onsdag holdt konference om grøn vækst.

Anledningen er, at EU-landenes finansministre mødes i Danmark fredag og lørdag og blandt andet skriver under på finanspagten og vælger budgetdisciplin frem for investeringer.

- Vejen ud af krisen er ikke at skære ned. Det handler derimod om at gøre den fælles kage større, og det håber jeg går op for finansministrene, inden det er for sent, sagde LO’s formand Harald Børsting.

- Der er ingen modsætning mellem vækst og grøn omstilling. Der skal tænkes i fremtiden, men der skal også tænkes på at gøre noget nu og her. EU-parlamentet vurderer, at der alene er et par millioner arbejdspladser i renovering af vores boliger. Det skaber ikke bare job. Det bidrager også til at reducere energiforbruget og CO2-udslippet. Alligevel synes finansministrene at vælge sparevejen. Derfor vil jeg indtrængende appellere til finansministrene om at komme i gang med at plukke de lavest hængende frugter. Vi har ikke råd til at vente længere, hvis vi ikke skal tabe en hel generation af EU’s unge, som står uden arbejde, sagde LO-formanden.

Også Christian Ege, sekretariatsleder i Økologisk Råd, så et kolossalt potentiale i renovering af boliger – blandt andet ved at bruge både pisk og gulerod, grønne afgifter og tilskud – både med hensyn til energireduktion og skabelse af job og eksportmuligheder.

Påhviler os selv

Formanden for BAT-kartellet, byggegruppeformand Peter Hougård Nielsen fra 3F, appellerede til, at den grønne vækst i Europa bliver på lige vilkår.

Han glædede sig derfor over, at EU-kommissionen lægger op til en bedre håndhævelse af udstationeringsreglerne, så det kun er reelle virksomheder, der deltager i det grænseoverskridende arbejde.

- Men arbejdet med at sikre ordentlige vilkår ved arbejde i Danmark påhviler i høj grad os selv, og det har vi taget på os, understregede han.

Flere incitamenter

Også Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, appellerede til EU.

- Europa må afklare med sig selv, om man tror på, om der skal føres en grøn politik. Derfor håber jeg meget, at vi kan få vedtaget energieffektiviseringsdirektivet under det danske formandskab, og at det ikke udvandes. Der er brug for forpligtende mål for reduktionen af energiforbruget, og så er der brug for en høj pris på CO2-kvoterne, så der bliver egentlige incitamenter til at reducere energiforbruget, sagde han.

- Men jeg må være ærlig at sige, at jeg tvivler på EU’s vilje til grøn omstilling, men jeg håber, jeg tager fejl, sagde Lars Aagaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094