23948sdkhjf

Bæredygtighed i et bredt perspektiv

Skal det fulde potentiale for grønt byggeri udnyttes, kræver det større viden om bæredygtige materialer blandt både offentlige og private indkøbere. Hos Dansk Byggeri ser man flere tegn, der peger i den rigtige retning
I Danmark køber offentlige og private virksomheder årligt ind for mere end 2.000 mia. kroner.

Dermed rummer aktørerne et enormt potentiale for en grøn udvikling gennem mere bæredygtige indkøb. Byggeriet er et af de områder, der allerede har stor fokus på bæredygtighed, men der er fortsat et stort uudnyttet potentiale.

- Bæredygtigt byggeri har gennem længere tid været lig med energieffektivt byggeri. Men i takt med øgede krav og et stigende fokus på miljøcertificeringer er det nødvendigt at se begrebet bæredygtighed i bredere perspektiv, der også omfatter materialevalg. Her er det relevant at se på, hvad materialerne består af, hvordan de er fremstillet, og i hvor høj grad de kan genanvendes, siger Christian Iversen, der er adm. direktør for Forbo Flooring i Danmark, der producerer linoleumsgulve.

Rigtige retning

Derfor håber Forbo, at det nuværende politiske fokus kan bane vej for større opmærksomhed på bæredygtige indkøb i både kommuner og private virksomheder.

Flere bæredygtighedscertificeringer samt en ny international byggevareforordning trækker i den rigtige retning, påpeger Dansk Byggeri.

- Der er flere tegn i markedet, der tyder på, at andre aspekter af bæredygtighed som sundhed, indeklima og emissioner fra byggematerialer vil få mere fokus de kommende år. Især developere, institutionelle investorer og arkitekter har stor fokus på certificering af byggeri. Dertil kommer, at en ny byggevareforordning fra næste år vil stille krav til leverandører og producenter om yderligere dokumentation for byggevarers miljømæssige egenskaber, fortæller direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri.

- Verden bliver dog ikke revolutioneret på én dag eller ét år for den sags skyld. Vi har stadig et marked, der er præget af den økonomiske krise. Det kan være en barriere for bæredygtige valg. Men når det er sagt, vil den nye forordning, som alle EU-lande er forpligtet til at implementere, gøre det nemmere for private og offentlige bygherrer at træffe bæredygtige valg og tage afsæt i totaløkonomiske betragtninger, når der skal bygges, fastslår Michael H. Nielsen.

For lidt kendskab

Med flere bæredygtighedscertificeringer og en ny byggevareforordning ser Forbo et fortsat øget potentiale for virksomhedens linoleumsgulve.

Danmark har altid været et foregangsland, når det kommer til brug af det miljøvenlige gulvmateriale linoleum. Alligevel er det de færreste, der kender til materialets miljøfordele.

- Populært sagt lever vi danskere et helt liv på linoleum. Der er linoleum på sygehusets fødestuer, i børnehaven og i skolerne. Senere møder vi det på uddannelsesinstitutionerne og på arbejdspladsen, og når vi bliver gamle på plejehjemmet. Derfor er det paradoksalt, at det er de færreste, som faktisk ved, at linoleum er et særdeles bæredygtigt byggemateriale, fortæller Christian Iversen.

Linoleumsgulve består af 97 procent naturlige råvarer. Sammen med en miljøvenlig og energibesparende fremstillingsproces betyder det, at gulvene blandt andet er svanemærkede og cradle2cradle-certificerede.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078