Udlejere får nye renoveringsmuligheder
Der skal sættes skub i energirenoveringerne i private udlejningsejendomme
Det vil ifølge ministeren både komme udlejere og lejere til gavn.
- Energisparepakken skal sætte skub i energirenoveringerne i private udlejningsejendomme. I dag holder mange udlejere sig måske fra at foretage renoveringerne i deres ejendomme, fordi de er bekymrede for, om investeringerne tjener sig hjem. Med energisparepakken fjerner vi den barriere, og det vil gavne både private udlejere og lejere. Vi sikrer nemlig, at lejernes samlede betalinger til leje og energi ikke forøges ved gennemførelse af energibesparende foranstaltninger, samtidig med at udlejerne tilskyndes til at forbedre ejendommene, så boligerne er tidssvarende og energivenlige, siger Carsten Hansen.
Bruttoboligudgift
Lovændringen vil give private udlejere mulighed for at opkræve en større lejeforhøjelse end efter de gældende regler. Men det har den forudsætning, at der er gennemført energiforbedringer, som giver så store besparelser i energiforbruget, at det opvejer huslejestigninger som følge af forbedringsarbejderne.
Dermed vil lejernes bruttoboligudgift ikke kun omfatte den egentlige husleje, men også betaling af energiforbruget. Gevinsten ved de energibesparende arbejder fordeles altså mellem lejer og udlejer:
Energimærke D
- Med energisparepakken ændres lovgivningen, så private udlejere kun kan hæve huslejen, hvis udlejningsejendommen er i en energimæssig forsvarlig stand og lever op til en særlig energistandard. I dag kan private udlejere hæve huslejen ved genudlejning, hvis de har foretaget en gennemgribende forbedring af ejendommen ved eksempelvis at udskifte køkkener og badeværelser. Fremover bliver det en betingelse, at udlejere kun kan fastsætte en højere husleje efter boligreguleringsloven, hvis ejendommen er i en energimæssig forsvarlig stand højst har et energibehov svarende til et energimærke på D, oplyser ministeren.