23948sdkhjf

Svendborg udliciterer entreprenørafdeling

Tirsdag aften blev det endeligt afgjort, at Svendborg Kommune vælger at udlicitere sin entreprenørafdeling. Dermed er Skælskør Anlægsgartnere vinder i den særprægede farce, som uden tvivl har givet kommunen skrammer
Afgørelsen har været ventet med spænding, men det lader til, at der på forhånd var givet et resultat, især på baggrund af de seneste meldinger om seks store regnefejl i kommunens eget kontrolbud. Alle fejlene gik den forkerte vej, og derfor var Skælskør Anlægsgartner en klar vinder i den farceagtige udbudssag.

Den endelige beslutning blev taget af et bredt flertal i Svendborg Byråd tirsdag aften. Kun Enhedslisten holdt fanen højt, men der var ikke noget at gøre. Kommunens entreprenørafdeling er fra 1. maj udliciteret til Skælskør Anlægsgartner, der glæder sig til at komme i gang med opgaven.

I Håndværksrådet er man godt tilfredse med den beslutning, der er taget:

- Vi har hele tiden ment at det er sundt at konkurrenceudsætte funktionerne under drift og pleje af kommunens grønne arealer, og når først man har besluttet at udlicitere, kan man ikke bare trække det hele tilbage, fordi der er nogle politiske vinde, der pludseligt blæser den anden vej. Men det rejser samtidigt også spørgsmålet om, hvorvidt kommunerne er klædt ordentligt på til at håndtere udliciteringsprocessen, når der kan ske så grelle regnefejl, som tilfældet er her, siger erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet, Lars Magnus Christensen til Licitationen Byggeriets Dagblad.

En principvedtagelse

Sagen startede faktisk for to år siden, da man i kommunen tog en strategisk beslutning om at konkurrenceudsætte forskellige områder i kommunen. Det skete så, og kommunen beregnede så sit eget kontrolbud. Men det skulle snart vise sig, at fejl på fejl hobede sig op i kontrolbuddet, og balancen mellem kontrolbyder og de øvrige bydende virksomheder, ændrede sig fra at kommunen var billigst - også ifølge princippet “økonomisk mest fordelagtige tilbud" hvor prisen tæller med 70 procent, til at Skælskør Anlægsgartner var billigst.

Fyraftensmøde

Et møde kom i stand på en lokal materieludlejers initiativ, og hos Jellebo i Svendborg blev sagen diskuteret en aftenstund af omkring 30 lokale virksomheder, der debatterede og stillede spørgsmål til kommunalpolitikerne. Her var man overvejende tilhænger af at beholde den kommunale enteprenørafdeling, fordi der var arbejde at få, når der var spidsbelastninger. De politiske strømninger dengang gik i retning af at annullere licitationen, men kort efter begyndte de omdiskuterede regnefejl at vise sig, og sammenholdt med de store udgifter, der har været til at udarbejde udbudsmaterialet, og de omkostninger, herunder eventuelle erstatninger, der ville blive resultatet af en annullering, så valgte man nu tirsdag aften at gennemføre udliciteringen.

Tilbage står en kommunes tekniske forvaltning med nogle ret alvorlige skrammer på troværdigheden. Selvom man har fundet ud af, at kommunens rådgivende ingeniørfirma har begået en række af de regnfejl, der er kommet frem til en samlet sum af 2,3 mio. kr., så står kommunen tilbage med et forklaringsproblem, for hvorfor er fejlene ikke fundet og rettet før, og hvorfor har kommunens forvaltningschefer ikke mere styr på, hvad kommunens arbejde egentligt er værd?

Har stadig arbejde

Men nu kan der endelig komme en afklaring for de ansatte i kommunens entreprenørafdeling, der for de flestes vedkommende vil have arbejde fortsat, da de i forbindelse med udliciteringen bliver overdraget den nye entreprenør i en virksomhedsoverdragelse; med andre ord skifter de arbejdsgiver.

Som Licitationen Byggeriets Dagblad forleden kunne beskrive, kan det nu sagtens fungere. Således har den samme vinder overtaget en række medarbejdere fra Odense Kommune, som passer to store kirkegårde i byen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083