23948sdkhjf

Branche: Lavere afgift på overskudsvarme giver nye job

Ifølge Dansk Fjernvarme kan der skabes op til 650 nye job, hvis regeringen sænker afgiften på overskudsvarme.
Det er en win-win-situation, hvis regeringen sænker afgiften på overskudsvarme, mener brancheorganisationen Dansk Fjernvarme. Nye arbejdspladser, bedre miljø og en gevinst for virksomhederne vil nemlig blive resultatet, lyder det.

- I dag har vi en produktion af overskudsvarme, som bliver kølet væk og faktisk svarer til det årlige varmeforbrug i en by som Aarhus. Det er så mange husstande, vi i dag spilder energi til ved at hælde varmen ud, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Hvis man udnytter overskudsvarmen i stedet for at køle den ned, vil det skabe job. Samtidig vil man mindske behovet for at bruge fossilt brændstof som eksempelvis kul, fremgår det af forslaget.

Ifølge organisationens beregninger vil det skabe mindst 500 nye job, hvis afgiften på overskudsvarme sænkes fra 38 til 32,5 procent. Tallet kan dog være helt oppe på 650 nye arbejdspladser.

Arbejdspladserne vil komme "over en bred kam". Kim Mortensen betegner dem som "her-og-nu-job" til håndværkere, som skal installere varmepumper, ingeniører til at beregne tiltagene, og maskinmestre, der skal stå for driften.

Hvis virksomhederne skal kobles på fjernvarmenettet kræver det ifølge Kim Mortensen investeringer i anlæg, men på grund af den nuværende høje afgift på salg af varme kan det ikke betale sig i dag.

- Det er en varmeproduktion i dag, men i stedet for at udnytte den, bruger man i dag penge og energi på at køle ned igen, fordi det ikke er koblet på fjernvarmesystemet, siger han.

Kim Mortensen opfordrer politikerne til at tage afgiften med til på forhandlingsbordet i forbindelse med vækstpakken.

- Der forhandles om at styrke virksomheders økonomi og en energipolitik, der kan udnytte energi bedre. Så det er lige præcis i disse forhandlinger, at det her skal på bordet, siger Kim Mortensen.

Afgiften på overskudsvarme blev for få år siden sat ned til 32,5 procent, men i februar hævede regeringen afgiften til igen at være på 38 procent.

Overskudsvarmen opstår ved energi-intensive produktioner. Det kan være produktion af dyrefoder, chokolademælk eller is til at køle fisk ned på havnene.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094