3D optimerer projekteringsfasen i store byggerier
Det er i dag et krav, at statslige byggerier på over tre mio. bruger digitale modeller og arbejdsmetoder i projekteringsfasen. Det sætter pres på især byggematerialeproducenterne.
- I Norge har man gode erfaringer med brug af digitale modeller i byggeriet, der har medført store effektiviseringer, siger Tore Hvidegaard, arkitekt og konsulent i 3dbyggeri danmark og fortsætter:
- Det er klart, at når man i Danmark står overfor så store investeringer, som man gør med sygehusbyggeriet i disse år, er man som bygherre og rådgiver nødt til at sikre sig, at man har de bedste værktøjer til rådighed og trækker så meget som mulig på andre landes gode erfaringer på området.
Samarbejde med kunden
Et produkts succes afhænger af kundens oplevelser med produktet.
Derfor valgte Schneider Electric og 3dbyggeri danmark at inddrage det rådgivende ingeniørfirma Alectia som kundeeksempel i udviklingen af 3D-modellerne.
Jette Bakgaard Stolberg, BIM Manager hos Alectia forklarer:
- En af de store udfordringer ved 3D-modeller er, at det nemt bliver meget store og tunge filer at arbejde med. Kardinalpunktet er at finde balancen mellem størrelsen på filerne og 3D-modellens detaljeniveau. Netop på dette punkt har byggematerialeproducenten og rådgiveren meget forskellige behov. Producenten har selvfølgelig en interesse i, at man på de færdige tegninger og i de færdige 3D-modeller kan se, at det er netop deres produkt, der er anvendt, hvilket ofte kræver et højt detaljeringsniveau, mens vi som rådgivere har behov for mere generisk projekteringsmateriale, hvor man blot kan se, at der for eksempel er tale om en stikkontakt.
Positive erfaringer
Projekteringsmaterialet er allerede anvendt i en række større byggerier. For eksempel blev en række Revit-modeller af LK FUGA-designserien anvendt i projekteringen af den akutte fællesmodtagelse på Aabenraa Sygehus med gode erfaringer.