23948sdkhjf

Mæglingsskitse koster på akkorden

Blik og Rørs forbundsformand anbefaler medlemmerne at stemme nej til mæglingsforslag
Det kommer til at koste på reguleringen af prislisterne, der bruges i forbindelse med arbejde på akkord, at overenskomsten for omkring 9.000 vvs’ere og blikkenslagere er blevet samlet op af forligsmand Asbjørn Jensens mæglingsskitse.

Forligsmanden har nemlig helt som forventet ikke i sin mæglingsskitse medtaget regulering af akkordsatserne.

Det er alene reguleringerne af mindstebetalingssatser, lærlingetimeløn og genetidstillæg fra de allerede indgåede overenskomster, som er indarbejdet i mæglingsskitsen. Både DA og LO har nikket til mæglingsskitsen.

- Der er ingen tradition for, at prislisterne reguleres i en mæglingsskitse, så det var ikke det mindste overraskende, at vi ikke får reguleret prislisten, men det er da ærgerligt, at vores prislister ikke reguleres som det er sket på de andre overenskomstområder, siger Max Meyer, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet.

Han mener alligevel, at mæglingsskitsen er bedre, end det arbejdsgiverne fra Tekniq tilbød.

- Hvis vi havde accepteret kravet om at fjerne værnebestemmelsen, ville prislisten have været ligegyldig, fordi det havde betydet, at alt arbejde i princippet ville kunne udføres på mindstelønnen, som bliver godt 107 kroner i timen. Det er ikke en løn, som danske svende skal acceptere og i øvrigt kan leve af, siger Max Meyer.

Formand anbefaler nej

Blik- og Rørarbejderforbundets hovedbestyrelse er indkaldt til møde onsdag for at tage stilling til overenskomstresultatet.

- Min anbefaling er, at der skal stemmes nej. For det første fordi vi ikke selv forhandlede et resultat hjem og for det andet, fordi resultatet er så magert. Det er svært at skulle acceptere et reallønsfald de kommende to år oven på det reallønsfald vi allerede har oplevet de seneste tre år i træk, siger Max Meyer.

Tekniqs administrerende direktør, Niels Jørgen Hansen, kalder mæglingsskitsen for den næstbedste løsning.

- Det bedste havde naturligvis været en forhandlingsløsning, hvor parterne selv var blevet enige og gerne om en modernisering af vores akkordbestemmelser og med regulering af prislisterne, men når det ikke kunne lade sig gøre, så er der tale om en afbalanceret løsning, hvor forligsmanden har lyttet til ønskerne fra begge sider, siger Niels Jørgen Hansen.

96 procent blev enige

I alt er det ifølge DA lykkedes for overenskomstparterne at blive enige for 96,2 procent af de berørte lønmodtagere.

Med andre ord er kun 3,8 procent samlet op af mæglingsskitsen. Blandt hængepartierne er vvs-overenskomsten en af de overenskomster, der berører flest lønmodtagere.

Ud over reguleringerne af timeløn og genetidstillæg er der i mæglingsskitsen indarbejdet en række andre elementer fra de allerede indgåede forlig. Det drejer sig blandt andet om forhøjet pensionsbidrag under barsel og indførelse af seniorordning. Her får overenskomstparterne en mulighed for frem til 1. oktober i år at lave deres egen ordning.

I modsat fald gælder på vvs-området den aftale, som Dansk Byggeri og 3F blev enige om i byggeforliget.

Klar til urafstemning

Forligsmanden foretager de kommende par dage en teknisk gennemgang af mæglingsskitsen sammen med LO og DA.

Torsdag eftermiddag kl. 17 offentliggøres det egent-lige mæglingsforslag, som dog ikke forventes at være meget forskelligt fra mæglingsskitsen.

Det er det samlede mæglingsforslag, der siden er genstand for såvel arbejdsgivernes som lønmodtagernes stillingtagen. I forbindelse med offentliggørelse af mæglingsforslaget fortæller forligsmanden samtidig, hvornår han skal have parternes tilbagemelding.

Mens arbejdsgiverne tager stilling i kompetent forsamling, skal mæglingsforslaget og overenskomsterne til urafstemning blandt de berørte ca. 500.000 lønmodtagere. Erfaringsmæssigt får fagforbundene samlet omkring tre uger til at spørge medlemmerne om overenskomstfornyelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088