En politisk glidebane
I første omgang forventer de fleste, at det vil dreje sig om eksempelvis ekstra rengøring fra den kommunale hjemmehjælper, når denne "alligevel er ude hos borgerne", men flere kommuner har tidligere været på banen med krav om, at man kan udnytte "overskudskapacitet" i eksempelvis "park og vej" afdelinger til at tilbyde borgerne en række betalte ydelser i direkte konkurrence med det private erhvervsliv.
Umiddelbart skal der nok være virksomheder i bygge- og anlægssektoren, der er hamrende ligeglade med, om kommunerne tilbyder ekstra hjemmehjælp, men det vil være en direkte snævertsynet og forfejlet opfattelse, for uanset hvilke ydelser, der er tale om, er det nemlig indledningen til en glidebane, der kun kan føre til en endnu større offentlig sektor, hvor de skatteborgere, der er selvstændige erhvervsdrivende, risikerer at skulle betale skat for at blive udkonkurreret af "virksomheder", med kommunale skattekroner som sikkerhed.
Der bør naturligvis slet ikke forekomme "overskudskapacitet" i den offentlige sektor. Hvis det er tilfældet, er der for mange ansatte til for lidt arbejde, og så må man skære medarbejderantallet til i stedet for at kaste sig over at udføre arbejde, som i forvejen er omfattet af private virksomheder. Det vil blot generere ledige i den private sektor.
Der vil aldrig være tale om lige og fair konkurrence, når det offentlige udfører ydelser i konkurrence med det private erhvervsliv, hvor sidstnævnte er omfattet af de betingelser, som kendetegner "markedet", og deraf følgende privat finansiering.
Kommunerne kan til gengæld blot dække eventuelle underskud med et greb i kommunekassen, som det skete, da Københavns tekniske afdeling kom galt af sted med en række underskudsgivende opgaver.
Det samme skete i øvrigt for et kommunalt entreprenørselskab ejet af Odense og Vejle kommuner, der havde et gigantisk underskud.
Indtil videre er der ikke tegn på, at bygge- og anlægssektoren omfattes af de nye regler om tilkøbsydelser, men der er ikke langt fra tanke til handling, den dag, hvor den kommunale håndværkerafdeling finder det rimeligt, at de, når nu den kommunale hjemmehjælp alligevel er ude hos "fru Hansen", kan tilbyde at udføre mindre opgaver i de ældres hjem.
Derfor kan byggesektoren kun advare regeringen mod at betræde den glidebane, den har bevæget sig ud på med kommunale tilkøbsydelser.