Hver sjette bygningsarbejder er ledig
Murere og malere særlig hårdt ramt af arbejdsløshed
Det viser den seneste opgørelse, som BAT-kartellet har udarbejdet på baggrund af tal fra arbejdsløshedskasserne i uge 7, det vil sige den midterste uge i februar.
Ledigheden er med 16,5 procent en smule under niveauet sidste år, hvor det i den pågældende uge var 18,3 procent. Der er imidlertid tale om en stigning siden januar.
Udfordret af udlændinge
Byggeledigheden er imidlertid ikke en homogen størrelse. Der er stor forskel mellem fagene og også mellem landets regioner.
Hårdest ramt er murerne, hvor det er knap hver tredje, der er uden arbejde, men det er trods alt et lille fald i forhold til både 2010 og 2011.
Eneste fag, der oplever stigende ledighed, er malerfaget. Her er ledigheden på landsplan 21,5 procent, og værst ser det ud i Region Sjælland, hvor det er hver fjerde maler, der går ledig.
- Der er formentlig tre grunde til den meget høje ledighed, siger afdelingsformand Martin B. Hansen fra Malerforbundets afdeling på Sjælland.
- For det første er der altid en vis vinterledighed, og det er ikke unormalt med 10-15 procent ledige på den konto. Siden krisen satte ind, har vores ledighed imidlertid ligget meget højere end normalt. Samtidig er vi stærkt udfordret af udenlandsk arbejdskraft, der stjæler vores arbejde ved at arbejde på vilkår, som vi ikke kan konkurrere med. Endelig har vi udkantområder som Lolland-Falster og Vestsjælland, hvor krisen bider ekstra hårdt. Nu ser vi frem til lidt varmere vejr, så der atter kommer gang i udendørsarbejdet, og så dykker ledigheden forhåbentlig en del, men krisen er ikke slut, hvis nogen skulle have fået den ide, siger Martin B. Hansen.
Det er som altid elektrikerne, der har den laveste ledighed. Den er på 4,7 procent. Regionalt ser det værst ud i Nordjylland, hvor den samlede ledighed blandt de forsikrede bygningsarbejdere er 19,9 procent.