23948sdkhjf

Indgreb kan koste tusinder jobbet

Fjernes nettomålerordningen spiller regeringen hazard med mindst 3.000 grønne arbejdspladser, mener direktør
Danskerne er begyndt at producere megen grøn energi med deres private solcelleanlæg. Samtidig vil regeringen nu forringe den attraktive ordning for solceller. Det ventes, at låget i denne uge, måske allerede i dag, smækkes i for installering af solcelleanlæg.

Men det kan ifølge administrerende direktør Jørn Bue Madsen fra BlueSolar A/S med afdelinger i Fredericia og Høje Tåstrup, i stedet koste dyrt i mistede arbejdspladser:

- Regeringen risikerer at kvæle en branche, som det sidste år har genereret en omsætning på mindst tre milliarder kroner, hvoraf 600 millioner kroner er gået direkte i statskassen alene i form af moms. Dertil kommer skatteindtægter på mellem 200 og 400 millioner kroner fra de nye arbejdspladser, der er skabt. Alene i 2012, forklarer Jørn Bue Madsen til Licitationen.

Han sammenligner det med de cirka 200 millioner kroner, som staten har mistet i afgifter, fordi borgerne selv producerer deres egen strøm. Staten har alene i år haft et overskud på cirka 600 millioner kroner på den grønne solcellevækst.

- Solcellebranchen har skabt mellem 3000 og 5000 grønne jobs de senere år. Smækkes låget i risikerer disse medarbejdere at miste deres job. Det virker desuden helt bizart at ville fjerne det folkelige engagement, der er vist fra "hr. og fru Danmark", for med egne penge at støtte en grøn udvikling i Danmark, fortsætter Jørn Bue Madsen.

Monopol

I sidste ende spørger direktøren fra BlueSolar, om sagen måske snarere handler om at fastholde monopolet på elmarkedet:

- Der kan nemlig ikke tjenes penge på den grønne forbruger, der laver sin strøm selv. Afgiftsudfordringen ved solceller er forsvindende lille i forhold til de øvrige energibesparelser, som energiselskaberne er blevet pålagt af staten. Alene i 2012 til 2013 skal energiselskaberne reducere energiforbruget med 2.900.000.000 kWh, hvilket medfører et årligt afgiftstab til staten på omkring to milliarder kroner.

I løbet af de 20 driftår, der ofte regnes på i forbindelse med solceller, bliver det til cirka 40 milliarder kroner. Grønne løsninger, såvel vind som sol og bioenergi, koster nu engang mere end den "sorte el" fra kulkraft. Så hvorfor enøjet gå efter at nedlægge solcelleordningen? Spørger Jørn Bue Madsen.

Siger ét, gør noget andet

Han peger på, at regeringen siger, at den vil satse på en grøn fremtid. Han mangler bare at se i praksis, at politikerne også mener det:

- Solcellestrømmen udgør i 2012 kun 0,35 procent af elforbruget. Det peger på, at de massive angreb mod solceller er helt ude af proportioner. Vi ser i disse dage påfaldende mange "ekspertrapporter" der peger i retning af at solcelleordningen ikke er en god løsning for statskassen. Konklusionerne for de rapporter, jeg har set, er stærkt kritisable, slutter Jørn Bue Madsen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126