Stress kan forebygges
Forebyggelse af arbejdsrelaterede sygdomme bør være helt fremme på lystavlen i arkitektvirksomheder, mener blandt andre Juul/Frost Arkitekter. Sag fra Arkitektforbundet kan vise vejen
Også hvis sygdommen hedder stress og depression.
Arkitektforbundet har besluttet at stævne Ankestyrelsen for arbejdsmiljø, fordi Ankestyrelsen har afvist at anerkende en psykisk lidelse som erhvervssygdom, stik imod alle involverede lægefaglige eksperters vurdering.
Medarbejderen havde gennem længere tid været udsat for en betydelig usikkerhed om sin arbejdssituation, vedvarende betydelige arbejdsmængder, herunder massivt overarbejde, og en udtalt oplevelse af manglende støtte fra ledelsens side.
- Retspraksis på området er meget sparsom, nærmest ikke eksisterende, og vi håber, at denne domstolsprøvelse vil gøre op med Ankestyrelsens tvivlsomme praksis og give større klarhed på området, siger jurist i Arkitektforbundet Tine Trabolt til Licitationen.
Hun mener, forbundet har en god sag, da Erhvervssygdomsudvalget, som er det udvalg, der rådgiver Arbejdsskadestyrelsen, tidligere i andre sager har indstillet vedvarende stressbelastning som kilde til blandet andet den alvorlige diagnose depression.
- Vi mener, det er en fejl, at denne sag ikke har være for Erhvervssygdomsudvalget. Det kan ikke være rigtigt, at de belastninger, vores medlem har været udsat for, ikke skulle være ekstraordinære, siger Tine Trabolt.
Arkitektforbundet afventer nu Retslægerådets vurdering, og giver dette råd Arkitektforbundet medhold, går sagen videre til domstolsprøvelse.
Fokus på videndeling
At arkitektbranchen ganske rigtigt er en stærkt konkurrencebetonet branche med de arbejdsmiljømæssige udfordringer, der ligger i det, kan medarbejdere og ledelse hos arkitektvirksomheden Juul | Frost Arkitekter genkende.
- Derfor er det vigtigt med et højt informationsniveau og et stærkt fokus på vidensdeling. Det er nogle af de elementer, der er med til at sikre opmærksomhed på hinandens ve og vel. Det handler om at skabe rammerne for synlighed og opmærksomhed på hinanden, siger partner Helle Juul til Licitationen.
Ved at opgaverne løses i store projektteams får de enkelte teammedlemmer automatisk viden om, hvem der kan hvad i forhold til en given rådgivningsopgave.
- Flertallet af vores ansatte kan løse mange forskellige faglige opgaver, og den viden man får om sine kollegers kompetencer, gør det relativt enkelt at søge hjælp internt i projektteamet, hvis det brænder på, siger hun og tilføjer:
- Vores tegnestue er indrettet som et åbent kontorlandskab en indretningsform, der som bekendt skiller vandene, men vi er helt klart fortalere for denne organisationsform. En af styrkerne ved åbne kontorlandskaber er det uformelle miljø og den synlighed, der følger med. Man opdager ret hurtigt, når ens kollega pludselig hænger med hovedet. Derudover er vi i vores ledelsesstil åbne og tilgængelige, således at man kommer til os inden det er for sent.
Hos Juul/Frost Arkitekter mener man, at det klart er lettere at finde arbejdsglæden, når det går godt og man har mange spændende projekter, som det er tilfældet hos dem lige nu.
- Men vi er løbende opmærksomme på om vores medarbejdere pludselig holder op med at smile og lukker sig inde, og opfordrer vores ansatte til at gøre det samme, siger hun.
Natur giver ro
Nye studier fra Arkitema Architects viser iøvrigt, at danskerne kan mindske arbejdsstress og øge jobtilfredsheden ved at gå ud i den friske luft på arbejdet - noget mange undlader at gøre.
Danskerne og især kvinderne vurderer nemlig, at de har alt for travlt. Det har Ph.d. og landskabsarkitekt Lene Lottrup hos Arkitema Architects der har afsluttet sin Ph.d. i, hvordan grønne udearealer påvirker danskerne på arbejdspladsen, tidligere sagt til Licitationen.
- Al forskning viser, at danske medarbejdere bliver mere harmoniske og mindre stressede, når de har udsigt til natur på arbejdspladsen. Og de får det endnu bedre, hvis de slentrer en tur udenfor i pausen sammen med kollegerne. Tingene bliver mere uformelle og ukomplicerede. Problemet er bare, at markant flere kvinder end mænd ikke mener, at de har tid til at slappe af med en gåtur udenfor, siger Lene Lottrup.